Vicces kék lábú madár él a Galápagos szigeteken – veszélyeztetett listán van

okt 28 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A kék lábú szula egy veszélyeztetett madár, amely türkizkék lábaival nagyon viccesen néz ki, mindemellett a járása és a viselkedése is rendkívül jópofa.

A kéklábú szula (Blue-footed Bobby) egy ritka madárfaj, amely kizárólag a Föld egy keskeny szakaszán – Közép- és Dél-Amerika tengerparti sávjában – valamint a Galápagos-szigeteken él.

Komikus a járása is…

Neve a spanyol bobo szóból származik, ami azt jelenti, hogy komikus, utalva arra, hogy milyen viccesen járnak a szárazföldön. A levegőben ezzel szemben kitűnően manőverezik, nagyon mozgékony, és meglehetősen pontosan céloz a magasból, a vízben úszó zsákmányaira.

Vicces kék lábú madár él a Galápagos szigeteken
Vicces kék lábú madár él a Galápagos szigeteken

Nagyon szociális madárfaj

A kéklábú szula nagyon szociális madárfaj, nem ritka, hogy akár 200 fős csapatokban él. A fészekrakás során is legalább százan gyűlnek össze egy kolóniát alkotva.

Vicces kék lábú madár él a Galápagos szigeteken

Egy életre választ párt magának

Sok madárfajhoz hasonlóan a kéklábú szula is nagyon hűséges és általában egy életre választ párt magának. Különleges udvarlási táncuk meglehetősen bonyolult és látványos. Van, hogy mindkét lábukat az égnek emelik, és a farkukon támasztják meg magukat.

Vicces kék lábú madár él a Galápagos szigeteken

A kicsik lába még szürke vagy zöld…

Fészküket a szárazföldön építik, melyben átlagosan egy-három tojást raknak. Érdekesség, hogy a nőstény nem a hagyományos módon kotlik a tojáson, hanem a lábukkal melegítik azokat.

A kicsik lába még nem olyan élénkkék, mint a felnőtteké, általában szürke vagy zöldes árnyalatú.

Vicces kék lábú madár él a Galápagos szigeteken

Veszélyeztetett faj – a vörös listán

Sajnos ezt a különleges madárfajt is – sok más állatfajhoz hasonlóan – a kihalás veszélyezteti. A kék lábú szula a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szerepel.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »