Színes krátertó egy afrikai vulkánban

jan 13 • Földgömb • Impress Magazin

A Dallol vulkán Etiópia egyik legkülönlegesebb természeti csodája. A kráter színes kőzetei, sókristály képződményei és tavai lenyűgöző látványt nyújtanak. 

A vulkán legutolsó, 1926-os kitörése egy harminc méter széles krátert és rengeteg meleg vizű forrást hagyott maga után. Ekkor alakultak ki a színes kőzetek és a gyönyörű krátertó.

kékszerk

A Föld egyik legforróbb területe

A Dallol vulkán a világ legalacsonyabban fekvő vulkánja, mely a több mint 100 méterrel a tengerszint alatt fekvő Danakil mélyföldön jött létre. Ez a pont egyúttal a Föld egyik legforróbb területe is, ahol a júliusi középhőmérséklet meghaladja a 35 fokot.

2szerk

02

Színes sókristályok

A vulkán kitörés során a feltörő bazaltos magma és a hirtelen létrejövő sós gázok szétrobbantották az aljképződményt, melynek következményeként beszakadt a vulkán alatti felszín, és egy körkörös mélyedés alakult ki a vulkán központi részén.

01

Ezt követően forró sós források alakultak ki a felszínen, és a kráterben kialakultak a szivárványszerű kőzetek, a buborék formájú sósziklák és kúpok. A felszínre törő gejzírek pedig létrehozták a csodaszép kék, zöld, lila és sárga színű érintetlen krátertavakat.

Dallol vulkán

A különleges természeti csodát nem könnyű megközelíteni. Nincsen kiépített út, a turisták a tevekaravánokhoz tudnak csatlakozni, melyek gyakran látogatják a vulkán közelében lévő sóbányákat.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »