Hangulatos barlangi medencék Santorini szigetén

máj 7 • Földgömb • Impress Magazin

Az Égei-tenger egyik legvarázslatosabb szigete Santorini egy beszakadt vulkán a tenger közepén, egy 400 méter mély belső lagúnával.

A sziget egy 3500 évvel ezelőtti irdatlan erejű vulkanikus robbanás nyomait őrzi magán, mely berobbantotta a sziget közepét, egy belső tengert hozva létre. Ennek  a katasztrófának köszönhető egyedülálló természeti adottsága.

11

Santorini jellegzetességei

A kitörés megsemmisítette a korabeli településeket, mára azonban a világ egyik legvarázslatosabb szigetté változott hangulatos utcácskáival, az egymás fölé épült házakkal, a belső lagúnára néző sziklafalakkal. A hotelek apró barlangi medencéi Szantorini jellegzetes látványosságai.

22

300 méter magas sziklaszirtek

A hatalmas 12-szer 7 km nagyságú belső lagúnát oldalról 300 méter magas, meredek sziklafalak veszik körül, félkörívben. A sziget a szirtekről lankásan ereszkedik az Égei-tengerbe. A vulkáni ív körülbelül 500 km hosszú és 30-40 méter széles.

santorini11

Santorini természeti szépségekben is bővelkedik. Magas sziklafalakkal övezett öblök, páratlan szépségű szabad strandok követik egymást a tengerparton. A sziget érdekessége, hogy néhány strandon még fellelhető a homokban a jellegzetes vulkáni hamu fekete színe.

44

Fővárosa Fira, ami a kikötőből felvonóval, szamárháton vagy gyalogosan közelíthető meg 600 lépcsőfok megmászásával. Santorinin az éjszakai élet talán még élénkebb a nappali turizmusnál, már kora délután ellepik a szűk utcácskákat és a tavernák teraszait a naplemente vadászok.

Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »