Afrika különleges orchideái a Vajdahunyadvárban

máj 8 • Kult & Art • Impress Magazin

Afrika veszélyeztetett orchideái lesznek a hétvégi (május 9-11.) orchideakiállítás főszereplői a Vajdahunyadvárban.

Afrika orchideái – csakúgy, mint a világ egyéb részein élők – a súlyosan veszélyeztetett növények közé sorolhatók. A hétvégi kiállításon a fekete kontinens különleges virágait csodálhatják meg azok, akik ellátogatnak a Vajdahunyadvárba.

A kiállítás különlegessége: Afrika csillaga

Az orchideákról általában Délkelet-Ázsia, vagy Dél-Amerika párás-forró őserdői jutnak az ember eszébe, Afrika csak nagyon ritkán. Pedig itt is élnek orchideák szép számmal. A fekete kontinens legfőbb különlegességei egyebek mellett a viaszszerű, fehér virágú Angraecumok, a kicsi, törékeny, illatos Aerangisek és a talajlakó Disák.

13

A májusi Orchidea és bromélia kiállítás címét egy gyönyörű Angraecum faj adta, amely Közép-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos. A helyiek ezt a fajt „Afrika Csillagának” nevezik utalva a virág csillag alakjára és ezüstös, fehér színére.

A Disák nemzetsége különösen veszélyeztetett, mivel krumpliszerű föld alatti gumója ehető. Afrika bizonyos területein mázsaszámra takarítják be és adják el a Disa-gumókat, mivel az ezekből készülő ételek előkelő helyen szerepelnek a vegetáriánus éttermek étlapjain. A helyi és nemzetközi természetvédő egyesületek hatalmas erőfeszítéseket tesznek a gumók tömeges betakarításnak megakadályozásáért és a Disa nemzetség megmentéséért.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár
Időpont: 2014. május 9-11.

Ezt a cikket elolvashatod ANGOLUL is: itt

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »