Egy „land art” művész gallyakból font alkotásai

jan 15 • Kult & Art • Impress Magazin

Patrick Dougherty alkotásai tökéletesen beleolvadnak a természetbe, mintha nem is emberi kéz, hanem maga a természet alkotta volna őket.

A különös szobrász,  Patrick Dougherty művészete ötvözi a természet organikus struktúráját, és a különböző kézműves kosárfonó technikákat. Kezei között az ágak és gallyak művészi formában fonódnak össze.

A természetbe olvadva

A különös szobrászművész gallyakból, ágakból és szalmából fonott szobrai, illetve építményei a madarak és az állatok által készített fészkekre és búvóhelyekre emlékeztetnek. Sok munkája érdekes hatású, első látásra inkább az „itt talált”, mintsem a „kreált” érzetet kelti.

11szerk

Alkotói munkája során megragadja azt, ahogy természetesen nőnek a növények és egymásba kapaszkodnak, ezért tud minden alkotása tökéletesen beleolvadni a környezetébe, szinte elválaszthatatlan egységet alkotva a környezettel. Munkái formavilágát tekintve madárfészkekre, kaptárokra, és állatok által épített búvóhelyekre emlékeztetnek.

11

A gallyszobrász alkotásai

A különös szobrászművész alkotásait nem csak a természetben, hanem nagyvárosok terein is megcsodálhatjuk. Hatalmas fonott gallyszobrait, korsóit és kancsóit köztereken, parkokban is láthatjuk, illetve időnként kiállítótermekben is bemutatásra kerülnek.

33szerk

A gallyszobrászat a természet művészete, hiszen az alkotó a kész alapanyagok helyett visszatér az eredeti forráshoz, a természethez. Patrick Dougherty egyszerűen lehajolt a földre és összegyűjtötte az apró ágakat és gallyakat, melyekből csodálatos természetes és építészeti szobrokat alkot.

A természet körforgása

Ennek a művészeti ágnak természetes velejárója a formák szabálytalansága, illetve a természeti elemek kiszámíthatatlansága, a növekedés, és az esetleges megsemmisülés. Nem úgy tervezi alkotásait, hogy azok örökre megmaradjanak, hiszen a változás, az átalakulás, a pusztulás is a természet törvénye.

77szerk

Dougherty egy ponton átadja a természetnek alkotásait, melyek szép lassan visszatérnek az eredeti állapotba. Lenyűgöző, ahogy a káoszból remekműveket alkot, melyek idővel újra visszatérnek a szerves káoszba.

12

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »