Az első 3D nyomtatott kunyhó Guatemalában – egy 9-es erősségű földrengést is kibír

okt 27 • Enteriőr, ÖKO-világ • Impress Magazin

A nagyobb földrengéseknek is ellenálló házat 26 óra alatt építettek Guatemalában 3D nyomtató segítségével.

Egy guatemalai csapat 3D nyomtatási technológiát használt, hogy mindössze 26 óra alatt földrengésbiztos házat hozzon létre, adta hírül a Euronews. Az első 3D nyomtatott ház Guatemalában a dán 3DCP Group és a Progreso együttműködésében épült meg.

Sikerült földrengésbiztos házat tervezni – nagy segítség a veszélyeztetett régiókban élők számára

A kis kunyhót a régió hagyományos építészeti stílusában tervezték. Félköríves organikus falait pálmalevelekből készült tetővel fedték.

A nyomtatott háznak azonban nem csak ez a különlegessége. A tervezők legnagyobb büszkesége, hogy először sikerült olyan földrengésbiztos házat tervezniük, amely a földrengés sújtotta régiókban is biztonságos lakhatást biztosít a helyiek számára. A Guatemalai 3D kunyhó ugyanis egy 9-es erősségű földrengésnek is ellenáll.

A ház mindössze 26 óra alatt felépült

A 3 méter magas falakból álló, 49 négyzetméter alapterületű lakóházat a tervező és kivitelező csapat a helyszínen mindössze 26 óra alatt építette fel.

Fotó: COBOD International

A helyi kultúra ihlette design

Mivel a 3D nyomtatás viszonylag nagy kreatív szabadságot tesz lehetővé, az építészek úgy döntöttek, hogy tisztelegnek Guatemala előtt.

„Ha megnézzük a belső tér tervrajzát, a falak úgy vannak kialakítva, hogy az itt élő jaguár mancsára hasonlítsanak.” – mondta Mikkel Brich, a 3DCP csoport vezérigazgatója az Euronews Nextnek.

A kunyhó pálmalevélből készült tetőzete a Közép-Amerika-szerte fellelhető „palapa”-ra – nádtetős lakásokra – emlékeztet. Mivel a pálmalevél egy rugalmas és ultrakönnyű természetes anyag, jól illeszkedik a szeizmikus régiókba, mindemellett olcsó, és jó hőkomfortot is biztosít.

Fotó: COBOD International

Éjszaka kellett nyomtatni a hőség miatt

„A 40 Celsius-fokos hőség, és a közvetlen napfény a 3D tinta természetes ellensége, mivel ilyen körülmények között hajlamos a repedésre. Ennek leküzdésére az építtetők az éjszakai nyomtatás mellett döntöttek.

A technológia iránti növekvő érdeklődés részben annak a ténynek köszönhető, hogy az építőipar az üvegházhatású gázok fő kibocsátója. A kutatók becslése szerint az építőipar a világ anyagi erőforrás-felhasználásának 40 százalékáért és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 38 százalékáért felelős.

Fotó: COBOD International

A beton felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának 8 százalékáért az előállításához szükséges energiaigényes folyamat miatt. A 3D nyomtatás ezzel szemben a felére csökkentheti a környezeti lábnyomot, főleg a kevesebb hulladék miatt.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »