Ez a horvát sziget olyan, mint egy ujjlenyomat

nov 3 • Földgömb • Impress Magazin

Sibeniktől nem messze az Adrián található egy apró lakatlan sziget, melynek labirintusszerű kőfalai a magasból ujjlenyomatot formáznak.

Horvátország kiemelt turistalátványosságai közé tartozik a Sibenik szigetcsoport egyik aprócska szigete, Baljenac. A lakatlan sziget érdekessége, hogy kőfalakkal parcellázott a felszíne, melyek a magasból egy óriási ujjlenyomatnak tűnnek.

Labirintusszerű parcellák

A pici szigetnek a felszínét teljesen befedik a labirintusszerű parcellák, alacsony építésű kőfalai. Baljenac mindössze fél kilométer hosszú, a felszínét behálózó kőfalak mégis 23 kilométert tesznek ki.

Ezek a falak mindenféle kötőanyag (habarcs) nélkül készültek. A köveket gondosan kiválogatták és puzzle-darabokként illesztették egymáshoz.

(Fotó: zadarski.hr)

Mezőgazdasági célt szolgáltak

A száraz kőfalas parcellák hagyománya évszázadokig nyúlnak vissza a történelemben, elsősorban a mezőgazdasági területek határainak megjelölésére használták őket.

Horvátország tengerpartjait karsztdomborzat jellemzi, más szóval sziklás. Ennek a sziklás terepnek a megműveléséhez a gazdálkodók gondosan kiszedték a sziklákat a talajból, majd falakat építettek geometrikus parcellák köré, és bizonyos esetekben kilométerekre nyúló rácsot hoztak létre.

A falak egyrészt kijelölték a parcellák határvonalait, valamint a széltől is védték az itt termesztett növényeket.

(Fotó: zadarski.hr)
(Fotó: zadarski.hr)

Világörökség várományos a különleges sziget

A horvát kormány már felhívta az UNESCO figyelmét a sziget egyedülállóságára és javasolta, hogy kerüljön fel a világörökségi helyszínek listájára.

Mint sok nyugat-európai nemzet, például Írország, Anglia és Skócia, a horvát tengerpartok nagy részét is kőfalak ölelik, lehetővé téve a szeles part-menti területeken a növénytermesztést. Pagban, az Adriai-tenger leghosszabb partvonalú, hosszúkás szigetén a gazdák szintén kőfalakat emeltek, melyek hossza meghaladja az ezer kilométert.

(Fotó: Boris Kacan/ Croatian National Tourist Board)

Hasonló kőfalak más horvátországi szigeteken is megfigyelhetők, amelyek emlékeztetnek arra, hogy miképp művelték egykoron a földjeiket az ott lakók.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »