A Csendes-óceán természeti csodája: Thor kútja

nov 3 • Földgömb • Impress Magazin

A “Csendes-óceán lefolyójaként” ismert Thor kútja valószínűleg egy tengeri barlang beomlása után keletkezett. A különös geológiai képződmény az óceánok egyik természeti csodája.

A kút úgy néz ki, mint egy feneketlen víznyelő, amely mintha a tengerből csapolná le a vizet. Valójában Thor kútja egy víz által kivájt tengeri barlang maradványa, amelynek beomlott a mennyezete.

Látványos geológiai képződmény – az óceán szökőkútja

Az oregoni partok mentén, a Perpetua-foki Scenic Area-ban található Thor kútja a napszaktól, pontosabban a dagálytól függően nagyon különbözően néz ki. Dagálykor a víz rövid időre elrejti a kutat, mielőtt átfolyik rajta – ezért nevezik az újszerű képződményt néha “a Csendes-óceán lefolyócsövének” – írja az IFLScience

Viharok alkalmával Thor kútjában a víz felhabzik, és a tetején látványos vízpermet formájában hagyja el a helyet. Vitathatatlanul ez a legjobb idő a Thor-kút fotózására, de ilyenkor van a legnagyobb veszélyben az, aki túl közel merészkedik. Bár a kút állítólag még nem követelt életeket, néhány ember megsérült, mivel a lyukat körülvevő erős áramlatok és hullámok a sziklának lökték őket. Ilyenkor a kútból kitörő víz akár hat méter magasra is felérhet.

(Fotó: bernardgomez/ atlasobscura.com)

A „víznyelő” valójában egy beomló barlang

Apály idején Thor kútja jóval kevésbé félelmetes, mivel a víz békésen hömpölyög. Ilyenkor lehet találkozni víznyelő lakóival: kagylók, kacslábú rákok és tengeri csillagok láthatók a körülbelül három méter átmérőjű lyukban. A kút becenevét az északi mitológia alakjának tiszteletére kapta. A történet szerint Thor az óriási kalapácsával verte be a lyukat Oregon partvidékébe.

(Fotó: John Fowler/ atlasobscura.com)

Turistalátványosság a természeti csoda

Thor kútja ugyanabból a bazaltból áll, amely az oregoni partvonalat is szegélyezi. A kút a becslések szerint hat méter mély, és a legrobbanékonyabb a dagály előtt egy órával, amikor elkezd megtelni sistergő tengervízzel.

(Fotó: Diana Robinson/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Az óceán különleges geológiai képződménye igazi turistalátványosság, írja a Hello Magyar. A veszély ellenére a fotósok és a természet szerelmesei továbbra is özönlenek a lenyűgöző szökőkúthoz. Azok a látogatók, akik szeretnének belenézni a mitikus medencébe, a Cape Perpetua látogatóközponttól délre, a Cook’s Chasmben találják meg.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »