Olaszország betiltja az eldobható műanyagot és a kozmetikai mikroszemcséket – az óceánok védelmében

jan 15 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Olaszország azt tervezi, hogy betiltja a műanyag poharak, tányérok, evőeszközök és más eldobható műanyag tárgyak használatát 2020 januárjától – közölte Sergio Costa környezetvédelmi miniszter.

A tilalom, amely az Európai Unió vonatkozó javaslataira alapul, kiterjed majd más egyszer használatos műanyagokra, így a szívószálakra, az italkeverőkre és a léggömböket tartó nyélre is.

„Először az egyszer használatos műanyagot kell csökkenteni”

„A célom az, hogy amennyire csak lehet, megtisztítsuk a tengeri környezetet – indokolta a döntést Sergio Costa környezetvédelmi miniszter a Costa a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjújában. – Ennek érdekében először az egyszer használatos műanyagok mennyiségét kell csökkenteni” – tette hozzá.

A tengerekben lévő szemét 80 %-át a műanyag teszi ki

Májusban az Európai Bizottság az eldobható műanyag tárgyak európai uniós betiltására szólított fel, hangsúlyozván, hogy a tengerekben lévő szemét több mint 80 százalékát a műanyag teszi ki.

Az olasz tárcavezető bejelentette azt is, hogy 2020-tól megtiltják, hogy a halászhajók visszadobják a hálóikba került hulladékot a tengerekbe, és tilos lesz a mikroműanyag-szemcséket tartalmazó kozmetikai termékek forgalmazása is. Az intézkedéscsomagot magában foglaló törvény már szinte kész van, a kormánynak kell elfogadni és a parlamentben megszavaztatni – tette hozzá a miniszter.

A kozmetikai mikroműanyagok nagy veszélyt jelentenek a tenger élővilágára

A mikroműanyagok kicsiny, öt milliméternél rövidebb műanyagszemcsék, amelyek szennyezik a tengereket és amelyeket a víztisztítók sem képesek kiszűrni a vízből. Nagy veszélyt jelentenek a tenger élővilágára. A kozmetikai ipar a mikroműanyag-szemcséket az arc- és fogkrémekhez alkalmazza dörzsölő hatása miatt.

Franciaországban már betiltották a műanyag zacskók használatát a kereskedelemben, az USA-ban pedig 2017 óta tilos a kozmetikai mikroszemcsék gyártása és felhasználása.

Uniós tilalom 2021-tól – hazánkat is érinti

Tavaly októberben az Európai Parlament által elfogadott jogszabály szerint 2021-től az Unió piacán – így hazánkban is – tilos forgalmazni az egyszer használatos műanyag termékeket.

2025-re pedig minden uniós országban a műanyag palackok 90 százalékát újra kell hasznosítani. Az olasz kormány mindezeket az intézkedéseket egy évvel korábban szeretné teljesíteni, valamint a tilalom kiterjed a kozmetikai mikroszemcsékre is.

Új baktérium jelent meg a Földön – „megeszi” a műanyag hulladékot

Forrás: MTI, Európai Parlament

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »