Hajmeresztő szerpentinek a világ legveszélyesebb autóútján

jan 19 • Földgömb • Impress Magazin

A Karakoram hegység meredek sziklafalai között kacskaringózó Karakoram autóút Kínát és Pakisztánt köti össze, mintegy 4700 méteres szintkülönbséggel.

A Karakoram autóút (KKH) a világ legmagasabban haladó, burkolattal ellátott nemzetközi útja. Itt található a Khunjerab–hágó (Kundzseráb-hágó) ami a világ legmagasabban fekvő határátkelőhelye, Pakisztán és Kína határa. Az átkelőhely 4693 méteres magasságban van.

4700 méteres szintkülönbség

A Karakoram Highway 1300 kilométer hosszan vág keresztül a Karakoram hegységen, mintegy 4700 méteres szintkülönbséggel. Az út elképesztő meredek sziklafalak mentén, hegyeken át vezető alagutakon és hihetetlen szintkülönbségű szerpentineken át halad. Ez a hajmeresztő út különlegesen szép természeti tájakon át vezet.

Kristálytiszta vízű tavak, sebes sodrású folyók, meredek szakadékok és gyönyörű hegycsúcsok követik egymást. Az útról a legmagasabb hegy a Nanga Parbat, is jól látható, amely 8126 méter magas.

Félelmetes, sziklába vájt szerpentinek

A mintegy 1300 kilométer hosszú útból 806 km Pakisztánban, a maradék pedig Kínában található. Építését 1959-ben kezdték, és csak 1986-ban fejezték be. A veszélyes építkezés során 892 építőmunkás vesztette életét, főleg földcsuszamlások miatt.

Az Karakoram út azonban nemcsak a hihetetlen, sziklába vájt szerpentinek és meredek sziklafalak mentén vezető útszakaszok miatt a világ egyik legveszélyesebb autóútja, hanem azért is, mert lavinaveszély, nagy hóesések és földcsuszamlások bármikor előfordulhatnak, ezért az út bizonyos szakaszai gyakran le vannak zárva.

Húszméteres hófalak között közlekednek a járművek a japán Alpokban

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »