Robotok gyógyítják a sérült korallokat – elkezdődött a Nagy-korallzátony megmentése

dec 19 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Víz alatti robotok milliónyi korall lárvát szállítanak a Nagy-korallzátony kifehéredett területeire, hogy újjáéledhessen a haldokló ökoszisztéma.

A tengerek és óceánok szennyezése, valamint az emelkedő vízhőmérséklet hatalmas károkat okozott az elmúlt évek során a korallzátonyok érzékeny ökoszisztémájában.

 „A világ korallzátonyainak 60 %-a súlyosan sérült állapotban van. 2016 óta a Nagy-korallzátonynak több, mint a fele elpusztult. Az északi része mára szinte teljesen kifehéredett, kevés reményt hagyva a regenerációra” – mondja dr. Peter Harrison tengerbiológus.

Az ökoszisztéma helyreállítása nagyon sürgető probléma

A meleg áramlatok elpusztítják a zátonyokon élő algákat, melyek nélkül a korallok tápanyag nélkül maradnak, és elkezdődik a korallfehéredés. Az élettel teli, színes korallvilág fokozatosan egy kietlen víz alatti tájjá változik…

Dr. Matthew Dunbabin, az Institute for Future Environments professzora, speciális víz alatti robotot-technológiát fejlesztette ki a korallzátonyok ökoszisztémájának helyreállítására.

A QUT LarvalBot zátonyvédő robot feladata, hogy milliónyi korall lárvát telepítsen a Nagy-korallzátony sérült, kifehéredett területeire.

Robotok gyógyítják a sérült korallokat – elkezdődött a Nagy-korallzátony megmentése

Korall lárvákat szállító robotflotta

A korallok egy évben mindössze egyszer, általában november tájékán szaporodnak tömegesen” – mondja dr. Peter Harrison tengerbiológus, a kutatási projekt vezetője.

„A korallok szaporodása egy csodálatos vízalatti jelenség, amikor az összes sperma és petesejt a vízfelszínén úszik, és itt történik meg a megtermékenyítés. Ilyenkor milliárdnyi új korall születik.”

„Ezekben a napokban megpróbáljuk robotokkal felkutatni, és begyűjteni a korall lárvákat, majd a korall IVF technológiával maximalizáljuk a termékenységet, hogy minél több korall születhessen” – mondta dr. Harrison Peter, a korall IVF technológia úttörője.

Robotok korall lárvákat telepítenek a Nagy-korallzátonynál
(Fotó: Queensland University of Technology (QUT).

Úszó „korall-óvodák a tengeren” – lebegő medencékben

„A korall lárvákat tömeges mennyiségben tenyésztjük felfújható, lebegő medencékben, úgy nevezett korall-óvodákban. Majd néhány nap elteltével, amikor már eléggé kifejlődtek, a LarvarBot robot kiszálltja a „korall bébiket” a sérült zátonyterületekre” – mondta dr. Harrisorn.

„Néhány héttel ezelőtt – a november korallvirágzást követően -, több millió korall lárvát juttatunk el a robotok segítségével a sérült korallzátonyok területeire.”

 „Fontos azonban, hogy mindenki megértse, a korall újratelepítés önmagában nem képes megmenteni ezeket a gyönyörű komplex zátonyökoszisztémákat. Sürgősen lépni kell az éghajlatváltozás ellen a túlélés biztosítása érdekében.”

Fazakas Virág (Forrás: BBC, scu.edu.au)

A Nagy-korallzátony a Föld bolygó éke – ékszerként csillog az űrből (NASA fotók)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »