2 millió fát ültetett a világhírű brazil fotós és felesége – egy kiirtott esőerdő területén

dec 25 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Brazília egyik esőerdős területe az erdőirtások miatt teljesen kietlen tájjá változott. A faültetésnek köszönhetően ma már helyreállt az ökoszisztéma.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint minden egyes évben egy Panama méretű országgal kevesebb természetes élőhely marad bolygónkon az erdőirtások miatt.

Földünkről az erdőirtások miatt 129 millió hektár erdő tűnt el 1990 óta, ami összességében egy Dél-Afrikával egyenértékű területet tesz ki.

Az elképesztő pusztítás miatt nap mint nap számtalan növény- és állatfaj veszíti el élőhelyét, ráadásul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mintegy 15 százalékáért is az erdőirtás a felelős.

Tehetünk-e bármi egy ekkora mértékű pusztítás ellen?

Sebastião Salgado brazil fotós és felesége, Lélia Deluiz Wanick Salgado úgy döntöttek, hogy megmutatják, hogy a szenvedélyes és elkötelezett emberek tevékenysége rendkívül fontos. A fotós és a felesége erdőtelepítésbe kezdtek, és húsz év alatt 4 millió fát ültettek el a kihalt vidéken.

Az esőerdőt egyszerűen kiirtották…

Salgado nemzetközileg elismert fényképész, számos neves díjat nyert, és egy tucat könyvet publikált. Az 1990-es évek elején, miután a szörnyű népirtást dokumentálta Ruandában, érzelmileg és fizikailag teljesen kimerülve tért vissza hazájába.

„Amikor visszatértem Brazíliába, megdöbbenve láttam, hogy az addig trópusi esőerdővel borított táj egy kihalt, kopár vidékké változott: az esőerdőt egyszerűen kiirtották. Leila azonban hitt abban, hogy a kár helyreállítható, és visszatérhet még az élet.”

„A föld nagyon beteg volt – mindent elpusztítottak – mesélte Salgado. A zöldellő fák és a vadon élő állatok teljesen eltűntek. Nem hittem a szememnek. A fákkal együtt eltűntek a vadon élő állatok is. Leilának, a feleségemnek azonban csodálatos ötlete támadt, azt mondta, hogy telepítsük újra az erdőt.”

A házaspár erdőtelepítésbe kezdett – mára az állatok is visszatértek

„El is kezdtük a facsemeték ültetését. A fák növekedésének köszönhetően pedig én is újjászülettem. Ez volt számomra a legfontosabb pillanat” – mesélte a brazil fotográfus.

A fotós és a felesége egy kis szervezetet alapítottak az erdőtelepítési projekthez, akikkel együtt az elmúlt húsz év alatt 2 millió fát ültettek el. Őshonos fákat telepítettek, így a térségbe visszatérhettek az egykor itt élő állatfajok is.

„A teljesen letarolt, kipusztított vidékre az erdőtelepítésnek köszönhetően már 172 madárfaj és 33 emlősfaj tért vissza, valamint 293 féle növény kelt életre. Az egész ökoszisztéma újjáépült a semmiből. A természet nagyon hálás a segítségért, és mindig képes megújulni” – tette hozzá a fotós.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »