A világ 3. legnagyobb labirintusa Magyarországon van – ez a Csillagösvény

nov 5 • Földgömb • Impress Magazin

A Csillagösvény egy hatalmas sövénylabirintus, amely nemcsak méretéből adódóan, hanem tematikáját tekintve is egyedülálló az egész világon.

Ópusztaszeren, közvetlenül a Nemzeti Történeti Emlékpark mellett található egy igazán exkluzív magyarság történelméhez kapcsolódó sövénylabirintus. A 3.5 km hosszú útvesztő a világ harmadik legnagyobbja, és a rajzolata még a műholdakról is látható: a legendás Csodaszarvast mintázza.

A labirintus valójában egy kultúr-tanösvény

A másfél hektár alapterületű Csillagösvény sövénylabirintus, valójában egy kultúr-tanösvény. Az Európában is egyedülálló sövénylabirintust a magyar történelem, földrajz, élővilág érdekes, játékos módon történő megismertetése teszi egyedülállóvá.

(Ópusztaszer – Csillagösvény sövénylabirintus/ fotó: csillagosveny.com)

Felülnézetből a Csodaszarvas képe látható benne!

Felülnézetből a legtöbb labirintus valamilyen érdekes motívumot vagy formát rajzol ki. Az ópusztaszeri azt a Csodaszarvast mintázza, amely a legenda szerint elvezette Nimród fiait, Hunort és Magort a Kárpát-medencébe, ahol a magyarok letelepedtek, és otthonra leltek.

(A Csodaszarvas képe látható a labirintusban)

Tematikus labirintus – 13 útelágazása

A labirintusban összesen 13 útelágazás található, ahol jó és rossz irányban folytathatjuk az utunkat.

Minden útelágazásban azonban tematikus segítséget kapunk a döntéshez, ez a labirintusunk igazi kuriózuma. Különböző témákban találunk furfangos kérdéseket, ahol a jó válasz vezet a labirintus kijárata felé.

(Ópusztaszer – Csillagösvény sövénylabirintus/ fotó: csillagosveny.com)

A jó válasz jó irányba visz – a rossz pedig zsákutcába

Az útelágazásoknál minden korosztály számára vannak fejtörők, az óvodásoktól kezdve a felnőttekig, és több téma közül is választhatunk. Többek között a mesék, állatok, növények, történelmi stb. témák, amelyik a legközelebb áll hozzánk.

A rossz válasz zsákutcába visz, ahonnan visszafordulva tovább haladhatunk a jó irányba, immár a jó válasz ismeretében.

(Ópusztaszer – Csillagösvény sövénylabirintus/ fotó: csillagosveny.com)

Utunkat 6 kis fahíd szeli át

A zárt, örökzöld sövénykerítést 6 kis fahíd szeli át, amelyek alatt és fölött is vihet a kivezető út. Közepén pedig egy hangulatos kilátó található, ahonnan ráláthatunk az egész labirintusra.

A labirintus célja nem a verseny, hanem a közös tanulás, beszélgetések, a majd’ 1 órás felfedezőséta a friss levegőn. A Csillagösvényre érkezők erre a szűk órára maguk mögött tudják hagyni a digitális világ rohanó tempóját és elvárásait.

(Hangulatos kilátó a labirintus közepén/ fotó: csillagosveny.com)

Éjszakai labirintozás

A Csillagösvény Labirintusban minden ősszel, több alkalomkor éjszakai labirintozást tartanak, hogy a családi programot még izgalmasabbá tegyék. A labirintus ekkor nem kerül kivilágításra, ezért világító eszközt mindenkinek saját magának kell biztosítania.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »