Életeket ment egy ausztrál orvos egyszerű ötlete – világszerte egyre több kórházban alkalmazzák

márc 11 • LifeStyle • Impress Magazin

Egy ausztrál orvos egyszerű ötlete életeket ment a műtétek során, ezért egyre több korházban alkalmazzák már világszerte.

Dr. Rob Hackett egy nap úgy ment be a műtőbe, hogy a műtőssapkájára kiírta a nevét, és a beosztását: Rob, aneszteziológus. Először kollégái nem érették, miért teszi ezt, néhányan viccelődtek is vele.

Az ötlet azonban bevált, és alig egy éven belül már világszerte elkezdték alkalmazni a műtőssapkára való név- és beosztáskiírást a kórházakban.

Életmentő másodperceket lehet nyerni a műtőben

Az aneszteziológus szerint a műtétek során számos könnyen elkerülhető hiba történik a rossz kommunikáció miatt. „Azzal, hogy a műtőben mindenki kiírja a nevét és beosztását a sapkájára, életmentő másodpercet nyerhetünk a sürgősségi eseteknél.”

Életeket ment egy ausztrál orvos egyszerű ötlete

„Ezzel az egyszerű megoldással el lehet kerülni azt a tipikus problémát, amikor egy sebész késve vagy rosszul azonosítja be valamelyik kollégáját a műtőben. Ez nap, mint nap előfordul, hiszen a műtős ruhában nem könnyű felismerni a másikat, valamint a nagy nyomás alatt előfordul, hogy a sebésznek hirtelen nem jut eszébe valamelyik munkatársnak a neve.”

„Olyan eset is előfordult, hogy a sebész egy orvostanhallgatót összekevert egy szakképzett sebésszel, és olyan beavatkozást kért tőle, amit nem tudott elvégezni. Ha ki van írva a homlokára, hogy orvostanhallgató, akkor ez nem történhet meg” – mondta Rob.

„A sürgősségi eseteknél rendkívül gyorsan kell reagálni”

„Egy sürgősségi szívműtétre mentem, ahol azonnali, gyors beavatkozásra volt szükség egy hirtelen szívleállás miatt. Mire odaértem, már közel 20 ember volt a műtőben.

Hitelen azt sem tudtam, hogy ki-kicsoda, és kinek, mi a beosztása. Másodperceket vesztettünk egy olyan egyszerű dolog miatt, hogy az egyikőjüknek próbáltam átadni egy pár kesztyűt, de az illető azt hitte, hogy a mögötte lévő személynek akarom adni. Sokkal egyszerűbben lehet koordinálni a dolgokat, ha mindenki tudja a másik nevét és beosztását” – mondta Dr. Hackett, az aneszteziológus.

Életeket ment egy ausztrál orvos egyszerű ötlete

„Egy életmentő műtét sorén elengedhetetlen a gördülékeny kommunikáció, mert rendkívül gyorsan kell reagálni.

Az eredményes csapatmunkát nem akadályozhatják olyan banális dolgok, hogy például egy klinikus késve tudja csak beazonosítani valamelyik kollégáját.

Apróságnak tűnhet ez egy laikus számára, de a műtőben ennek nagy jelentősége van, és számtalan könnyen elkerülhető hibát meg lehet ezzel előzni.”

Életeket ment egy ausztrál orvos egyszerű ötlete

Az ötletet természetesen nem minden kolléga fogadta lelkesedéssel, de azóta már világszerte több korház is átvette. A Stanford Egyetem kutatása is alátámasztotta, hogy a név- és beosztáskiírásnak köszönhetően jelentősen javult a műtéti kommunikáció és ezzel együtt nőtt a beavatkozások hatékonysága.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »