Miért olyan nehéz nyíltan kommunikálni?

dec 23 • Nő & Férfi • Impress Magazin

Nyílt és hiteles kommunikációban lenni valakivel rengeteg időt és energiát kíván, az arra való alkalmasságunkról nem is beszélve.

A családterápia amerikai nagyasszonya Virginia Satir szerint öt kommunikációs forma létezik, mely közül csak az egyetlen hatékony, ez pedig a nyílt és hiteles kommunikáció. Ezen kívül azonban még négyféleképpen reagálhatunk nem megfelelően, amikor érzelmileg nehéz helyzetbe kerülünk: támadó kommunikációs stílust veszünk fel, védekező kommunikációs stílust veszünk föl, elkezdünk okoskodni, vagy egyszerűen csak eltereljük a szót és kilépünk.

Százból ötnek sikerül

„Virginia, aki egész életét azzal töltötte, hogy az emberek kommunikációját, a családrendszer működését vizsgálta, azt mondta: tapasztalata szerint az emberek 95 %-a nem képes nyíltan kommunikálni, ha érzelmileg nehéz helyzetbe kerül, írja Pál Ferenc, A Függőségtől az intimitásig című könyvévben. Egy értelmileg felzaklató helyzetből maximum százból 5 tud továbbra is nyíltan és hitelesen kommunikálni, azaz nem támad, nem védekezik és szabadkozik, nem lép ki és nem okoskodik. Mekkora esély van rá, hogy ha két ember összetalálkozik, akkor mind a kettő ebből a fajtából legyen? Különösebb túlzás nélkül egy százalék alá sikerült zuhannunk.”

A hosszú távú, bensőséges kapcsolathoz szükséges az őszinte, hiteles kommunikáció, de talán egy kis vigaszt jelent azokban a pillanatokban, amikor nem működik a kommunikáció a kapcsolatunkban, hogy az emberek többsége ugyanezzel a nehézséggel küzd, és szerencsére egy sor más dolog is összetartja a kapcsolatot, nem csak a megfelelő kommunikáció.

A veszekedés, mint mentsvár

„A kommunikáció egyik kellemetlen, támadó formája a veszekedés, ami ha ismétlődően, játszmaszerűen zajlik a kapcsolatban, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a veszekedés alatt bújik meg az igazi téma. Akár kettővel vagy hárommal is alatta. A veszekedés remek módszer arra, hogy az igazi témáról ne beszéljünk, de azért valami dinamikát csempésszünk a kapcsolatba. A veszekedés alatt lehet egy nagy adag félelem is, amit nem merünk felvállalni, és a veszekedéssel az intimitástól is megóvhatjuk magunkat. Ha valaki képes a nyílt, őszinte kommunikációra, és a meghittségre, akkor mer konfrontálódni, ugyanakkor viszonylag keveset fog veszekedni.”

Ez a cikk Pál Ferenc, A függőségtől az intimitásig című könyve alapján készült.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »