Horvátország egyik védett természeti kincse – a sós vizű Mir-tó

márc 9 • Földgömb • Impress Magazin

Zadartól másfél órás kompútra található egy védett öböl, a Telascica Nemzeti Park, tizenhárom apró szigettel. Az egyik sziget egy gyönyörű sós tavat rejt.

A Telascica tulajdonképpen egy nyolc kilométer hosszú védett öböl tizenhárom apró szigettel, kétszáz méteres meredek sziklafalakkal, sehol másutt meg nem élő növényekkel, különleges madarakkal, szabadon kószáló szamarakkal, és egy sós vizű tóval, a Mirrel.

A Telascica-öböl az Adria legvédettebb kikötője

Az öbölben található Dugi-szigetcsoport Zadartól másfél órás kompútra van. A Mir-tó a Hosszú-szigeten található. Ezen a szigeten mindössze 12 falu van, némelyikben csak néhány idősebb ember él.

A Telascica-öböl egy különleges geológiai jelenség, szélsőséges és ellentmondásos tájakkal. A Park délnyugati részét sziklás domborzat és buja növényvilág jellemzi, míg a szemközti lankás, dombos félsziget szinte teljesen kopár. Itt csak a szőlő és az olíva él meg.

Az egyedülálló természeti értékei miatt a 13 szigetet, a szigeteket körül ölelő öblöt, valamint az öbölben található 6 szigetet 1988-ban természeti parkká nyilvánították. A Telascica-öböl az Adria egyik legvédettebb kikötője.

Mir, a tengernél is sósabb

A Mir-tó a Telascica Park egyik fő látványossága. A 900 méter hosszú és 300 méter széles tóba föld alatti repedéseken keresztül jut el a tengervíz. Zártsága és az erős párolgás miatt sósabb, mint a tenger, a hőmérséklete pedig akár 30 fok fölé is emelkedhet nyaranta.

Nem csoda, hogy nem sok élőlény bírja ezt a klímát. A sekély vizű Mirben, melynek maximális mélysége 6 méter, alig néhány fajta hal, kagyló, csiga, rák él meg.

A hajós kirándulások a Mir-tóval szemben kötnek ki. Innen egy kis földúton lehet elsétálni a tóig. A gyalogút során szabadon kószáló szamarakkal lehet találkozni.

Megközelíthetetlen meredek sziklafalak

A Stramac sziklák is az öböl látványos természeti képződményei, a Nemzeti Park délnyugati határán. Itt a tengerből kiálló meredek, szinte függőleges sziklafalakat tudjuk megcsodálni. A legmagasabb mészkőszikla 160 méter magas. Ez a terület különös mikroklímával rendelkezik, és fokozott madárvédelmi terület.

A védett öblöt hajóúttal lehet megközelíteni, a hajókat gyakran delfinek kísérik az útjukon.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »