Diós-csokis karamell kockák

febr 15 • Fűszer • Impress Magazin

A csokoládé és a karamell mindig is jó viszonyban voltak egymással. Sok édességben alkotnak remek párost. Íme, egy újabb változat!

Hozzávalók (4 személyre)

Karamell réteghez

– 2 csésze barnacukor
– ¼ csésze vaj (ne használj margarint)
– ¾ csésze sűrített tej
– 1 zacskó vaníliás cukor
– 1 csésze darált dió

Csokoládé réteghez

– 2 csésze porcukor
– ¼ csésze vaj (ne használj margarint)
– ¾ csésze sűrített tej
– 4-5 ek holland kakaó (ízlés szerint)
– 1 csésze apróra vágott dió
– ½ csésze félbe vágott dió

Elkészítése:

1. Fóliával bélelj ki egy kisméretű tepsit úgy, hogy a fólia széle kilógjon a tepsiből. (ezzel kell majd kiemelni a süteményt a tepsiből).

2. A karamell réteghez vegyél elő egy serpenyőt, és főzd össze a barna cukrot a vajjal és a sűrített tejjel közepes lángon, folyamatosan kevergetve. Melegítsd egészen forrásig, majd csökkentsd a hőt alacsony fokozatra és enyhén forrald még öt percig. Vedd le a tűzről és add hozzá a vaníliás cukrot és a darált diót, és keverd simára. Hagyd kihűlni, majd öntsd egy négyszögletes formába, vagy kisebb tepsibe, és tedd a hűtőbe 30 percre.

3. A csokoládé réteghez vegyél elő egy másik serpenyőt és főzd össze a kristálycukrot a vajjal és a sűrített tejjel közepes lángon folyamatos kevergetés mellett. Melegítsd egészen forrásig, majd még öt percig főzd alacsony hő fokozaton. Vedd le a tűzről és add hozzá a kakaót. Keverd simára, majd öntsd rá a karamell rétegre. Óvatosan nyomkodd a csoki rétegbe a félbevágott dió szeleteket. Fedd le a süteményt és tedd vissza a hűtőbe, 1 órára.

4. Emeld ki a süteményt a tepsiből a fólia segítségével, majd távolítsd el a fóliát sütemény oldaláról. Vágd fel kockákra, és tárold a hűtőszekrényben.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »