Ambivalens érzelmek a párkapcsolatban

jan 27 • Psziché • Impress Magazin

Vívódások, vegyes érzelmek, ellentmondásos üzenetek és félelmek uralják az ambivalens kapcsolatot.

Néha úgy érzed, szakítanod kellene, ám rettegsz a párod és a kapcsolat elvesztésétől? Folyamatosan vívódsz és latolgatsz, miközben nem mered igazán közel engedni a párodat, hátha csalódsz? Amit átélsz, azt ambivalenciának hívják.

Ellentmondásos üzenetek

Akinek zűrzavarosak az érzelmei, ellentmondásosan tud csak kötődni a partneréhez, ami kiszámíthatatlan viselkedésben, ellentmondásos üzenetek formájában nyilvánul meg. Minduntalan összezavarja a másikat, és önmagát is. Vívódik. Akarja is, meg nem is a kapcsolatot. Se lezárni, se megélni nem tudja igazán. Csapda helyzet ez. A hátterében pedig ez áll: „Félek téged túl közel engedni magamhoz, nehogy túl sokat veszítsek, ha a dolgok mégsem működnek köztünk.” Az ambivalens érzelmekkel küszködő fél sosem érzi magát érzelmi biztonságban.

Elutasítástól és veszteségtől való félelem

A kutatások szerint gyermekkorban alakulnak ki a kötődési minták. Attól függően, hogy a szülő mennyire kiszámítható, mennyire lehet építeni rá, mennyire elérhető, kialakul a kötődés módja. Az ambivalensen kötődő gyermek szülője „lebegteti” a szeretetét. Van is, meg nincs is. Hol elárasztja a gyereket szeretetével, hol pedig alig figyel rá, a gyerekben pedig egyszerre alakul ki a szülő iránti szeretet és harag. A szeretet számára ambivalens érzelemmé válik: szeretet és harag vegyül benne. Felnőttkorában megmarad ugyanez a kettősség, szorongva szeret.

Egy ambivalensen kötődő személy gyakran alul választ, hogy meg tudja élni az érzelmi biztonságot, melyben sosem volt része, ugyanakkor folyamatosan belső elégedetlenség emészti, mert szíve mélyén többre, másra vágyik, de nincs elég bátorsága lépni, vagy kilépni…

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »