A Mount Everesten kutatták a cukorbetegség kialakulásának folyamatát

ápr 18 • LifeStyle • Impress Magazin

Brit kutatók, akik azért mentek ilyen extrém magasságba, hogy oxigénhiányos környezetben vizsgálják a molekuláris folyamatokat.

A világ legmagasabb, 8848 méteres hegyén folyó kutatást a Southamptoni Egyetem és a londoni University College tudósai végezték, eredményeiket a PLoS One online tudományos lap ismertette.

A túlsúly a sejtek oxigénhiányos állapotához vezet

A kutatók az extrém környezetben azt vizsgálták, hogyan függ össze a túlsúlyos emberek sejtjeire jellemző oxigénhiányos állapot az inzulinrezisztencia kialakulásával.

A túlsúlyos emberek sejtjei folyamatosan oxigénhiányos állapottól szenvednek, mivel a hajszálerek nem képesek elegendő vérrel ellátni őket. Ugyanezt az oxigénhiányos állapotot idézték elő a kutatók az Everest expedícióban részt vevő hegymászóknál a magas hegyekben végzett kísérlettel.

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélnek, ha a sejtek nem reagálnak a szervezetben termelődő inzulin hormonra. Ez a hormon teszi lehetővé a vércukorszint szabályozását, a túl sok vércukor pedig 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája

A kutatók azt találták, hogy a tartós, 6-8 hetes oxigényhiányos állapot, amelynek nagy magasságban a szervezet ki van téve, növelte az inzulinrezisztencia számos előjelzőjének mennyiségét. Mivel a túlsúly a sejtek oxigénhiányos állapotához vezet, ezáltal nő az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázata, mely cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A kutatásra 24 hegymászót vittek a Mount Everest 5300 méter magasan álló alaptáborába. Megmérték a vércukrukat, a testsúlyukat és a gyulladásra utaló jelzőanyagok szintjét a vérükben. A csoport fele az alaptáborban maradt, a többiek felmásztak 8848 méter magasra. Mindkét csoportnál megismételték a méréseket hat, illetve nyolc hét elteltével.

A kutatás azért egyedülálló, mert nagy magasságban tartózkodó, egészséges embereken vizsgálhatták meg azt, amit egyébként elhízott pácienseken tanulmányoztak eddig, normál körülmények között.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »