Fecskefészek kastély a Krím-félszigeten

ápr 18 • Földgömb • Impress Magazin

A 40 méter magas sziklaszirtre épült Swallow’s Nest kastély egy kis fürdővárosban (Gaspra) található a Krím-félszigeten.

A Fekete tengerre néző neogótikus kastélyt 1911 és 1912 között építtette egy orosz építész Leonid Sherwood egy olajmágnás Baron von Steingel részére.

Romantikus kastély a sziklaszirten

Az Auróra sziklaszirten álló 200 négyzetméter alapterületű kis kastély népszerű látványosság, mely egyben a félsziget déli partvidékének a szimbóluma is.

11

Az olajmágnás elképzelése alapján megtervezett kastély alsó szintjén egy előszoba és egy vendégszoba található, majd a toronyba vezető lépcsőn keresztül feljuthatunk a felső szintre, ahol két hálószoba található két további, különböző szinten. A vendégszobát és a hálószobákat fából készült panelek és stukkók díszítik. A körgyűrűs teraszról pedig varázslatos kilátás nyílik a Fekete tengerre, a távolban Jalta partvonala is kivehető.

21

A Szerelem kastély utóda

Az első épületet még 1895-ben építtette erre a sziklaszirtre egy orosz tábornok. A romantikus, fából ácsolt házikót a „Szerelem Kastélyának” nevezték. Később eladta a faházikót az orosz cár orvosának, majd 1911-ben az olajmágnás, Baron von Steingel szerezte meg a ház tulajdonjogát, és egy éven belül már egy teljesen új kastélyt építtetett a helyére, a jelenleg is látható Swallow’s Nest (Fecskefészek) kastélyt.

44

A skót főúri és mór stílusok ebben az időben kezdtek elterjedni a Krím-félszigeten, a Fecskefészek kastély stílusa azonban inkább a német romantikus kastélyokhoz hasonlítható, mint a Neuschwanstein-kastély, vagy a Babelsberg palota.

Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »