Pillangószárnyak egy makrofotós szemével

ápr 17 • Kult & Art • Impress Magazin

A színpompás pillangók a természet apró művészi alkotásai. Linden Gledhill varázslatos fotósorozata ezt a csodát próbálja megmutatni.

A pillangókat nem könnyű lencsevégre kapni, hiszen egy apró rezdülésre azonnal elröppennek. Linden Gledhill azonban elhatározta, hogy időt és energiát nem kímélve pillangókat fog fotózni. A pillangószárnyak mintázata annyira magával ragadta, hogy a legapróbb részleteket is meg akarta örökíteni.

11

A tudós, akit elvarázsolt a természet

A fotós és biokémikus Linden Gledhill megszállottja a természet szépségének. „Teljesen elvarázsol a körülöttem lévő fizikai környezet” nyilatkozta. Tudományos pályafutásom pedig még jobban felerősítette et az érzést. Számomra a fotózás egy módja annak, hogy megragadjam ezt a szépséget és átadjam azt a csodálatos érzést, amit bennem kelt.”

22

Pillangószárnyak nagyító alatt

Makrofotóin 7-17 szeres nagyításban láthatók a szárnyakon megjelenő ismétlődő minták, élénk színek, apró pikkelyek. A belenagyított képek olyan részleteket tár fel, melyeket szabad szemmel csak nagyon közelről láthatnánk, ilyen közelről azonban ritkán adódik lehetőség arra, hogy megfigyeljük a lepkék művészien megalkotott mintázatát.

33

Linden Gledhill a fotókból különféle kompozíciókat készített további technikákkal kísérletezve.

44

A képeket alulról vagy felülről megvilágította, ami különös módon és kiszámítatlanul megváltoztatta a szárnyak megjelenését. Egy elképesztően színes és absztrakt fotósorozat lett a végeredmény.

66

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »