Elkészült a kihalófélben lévő egzotikus madarak százas listája

ápr 17 • LifeStyle • Impress Magazin

A Londoni Zoológiai Társaság és a Yale Egyetem szakemberei összeállították a kihalás által leginkább fenyegetett ritka madarak százas listáját.

A brit és amerikai szakemberek szerint a vadászat, az erdőirtás és a természetes élőhelyek fokozatos elpusztítása nyomán minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.

A 9993 ismert madárfajra kiterjedő tanulmányukban a Londoni Zoológiai Társaság és a Yale Egyetem szakemberei összeállították a száz legkülönlegesebb és legfenyegetettebb ritka madár listáját, írja a The Daily Telegraph. A lista top tízes mezőnyében szerepel a Kambodzsa hivatalos madarának számító óriásíbisz, a kaliforniai kondor, a kakapó vagy bagolypapagáj, a kagu, és az erdei kuvik.

Giant Ibis (óriásíbisz)

Giant Ibis (óriásíbisz)

A különböző alkatú és méretű szárnyasok a világ több mint 170 országában élnek és 62 faj kizárólag származási országában fordul elő. Az adatok szerint a Fülöp-szigetek rendelkezik a legtöbb veszélyeztetett őshonos madárfajjal és az érintett országok közül Indiában fordul elő a százas lista legtöbb képviselője.

A legveszélyeztetettebb 10 madárfaj

1. Giant Ibis (Óriás Ibis): Már csak 200 példány él a Kambodzsában őshonos madárfajból, és ez a szám folyamatosan csökken.

2. New Caledonian Owlet-nightjar (Új-kaledóniai lappantyú): Lehet, hogy már 50 sincs ebből a ritka madárból, melyet utoldára 15 évvel ezelőtt láttak.

3. Californian Condor (Kaliforniai kondor): Kevesebb, mint 500 példány él a legendás keselyűből.

4. Kakapo- (Kakapo): Már csupán 125 példány található ebből a fokozottan védett madárfajból.

5. Kagu (Kagu): Az Új-Kaledónián őshonos madárfaj még pár ezer példányt számlál, de mivel nem tud repülni, nagy veszélyt jelentenek számára a ragadozók is.

6. Bengal Florican (Bengal Florican): A dél-ázsiai madárfaj körülbelül 1000 példánya él még, de ez a szám rohamos tempóban csökken.

7. Forest Owlet (Forest Owlet): Mindössze 50 indiai erdei bagoly élte túl az élőhelyük elpusztítását. Azt gondolták róla, hogy már kihalt több mint 100 évvel ezelőtt, majd 1997-ben újra találtak belőle néhány példányt.

8. Philippine Eagle (Fülöp-szigeteki sas): Ebből a fenséges sasból már csak kétszáz maradt fenn.

9. Christmas Island Frigate (Karácsony-szigeteki Fregatt): Ezt a kelet-ázsiai madárfajtát szintén a kipusztulás komoly veszélye fenyegeti.

10. Sumatran Ground-cuckoo (Szumátrai Ground-kakukk): Már csak alig 70 túlélő van ebből az indonéz madárfajból.

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »