A Föld keletkezésénél régebbi meteorit csapódott be Ausztrália partjainál

jan 8 • LifeStyle • Impress Magazin

Teljesen új ablakot nyithat az Univerzum titkaira az Ausztráliában becsapódott meteorit, mely régebbi, mint a Föld maga. 

A nagy szenzációt keltett meteorit november végén zuhant a Földre, valahol az ausztráliai Eyre-tó vidékén, melyet a Curtin Egyetem geológusai még hetekig kerestek speciális nyomkövető kamerákkal, hogy rátaláljanak, írja a TIME magazin.

„Különleges ereklye az Univerzumból”

Phil Bland professzor a kutatás vezetője saját kezével ásta ki a földből a különleges ereklyét, ahogy ő fogalmazott. Még épp időben érkeztek, hogy megmentsék egy közelgő vihar elől, mely talán örökre elmosta volna az alig 2 kilós különleges „geológiai leletet”. A csapatnak azóta sikerült beazonosítani a kőzetdarab életkorát, melyről kiderült, régebbi, mint a Föld maga.

12

„Az, hogy egyáltalán sikerült rátalálni a meteoritra, már önmagában is nagy eredmény”, nyilatkozta Dr. Jonathan Paxman, a csapat mechatronikai mérnöke. A becsapódást követően éjjel-nappal dolgoztunk, hogy minél gyorsabban beazonosítsuk a becsapódás pontos helyszínét a meteoritnak, mely örökre elveszett volna, ha túl későn érkezünk”. A becslések szerint évente 500 darab meteorit becsapódás történik, de ezek közül alig 5-6 példányt találnak meg és válik ismertté a tudósok számára.

Messzebbről érkezett, mint a Mars

A meteorit tanulmányozása során a kutatók meghatározták, hogy a kis kőzetdarab messzebbről érkezett, mint a Mars és valamikor a Naprendszer kialakulásának korai stádiumában, azaz még a Földbolygó születése előtti korból való. Az meteorit vizsgálata során olyan új információkhoz juthatunk a Naprendszerünk keletkezéséről, melyek mérföldkövet jelenthetnek az Univerzum kialakulásával kapcsolatosan.

„Számos meteorit van a birtokunkban, de ez az első, amely teljesen új ablakot nyithat az Univerzum titkaira, és talán végleges válaszokat adhat a Naprendszerünkről és kialakulásáról”, nyilatkozta Bland professzor.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »