Miért késztet mozgásra a zene?

jan 11 • LifeStyle • Impress Magazin

Ha meghallunk egy kellemes melódiát, azonnal megmozdulunk rá, sőt egy jó zene hallatán még jókedvre is derülünk. 

Az érzelmek, a zene és a mozgás közös gyökrét sokan kutatták már. Egy Dartmouth-i kutatócsoport most egy újabb érdekes kísérlettel próbálta megfejteni a titkot, íja a TIME magazin. Hogyan hat a lelkünkre a zene, és miért perdülünk táncra, ha meghallunk egy kellemes melódiát?

Az öt alap érzelem

A kísérlethez két teljesen más életmódot élő alanyokat választottak. Az egyik csoportban amerikai egyetemistákat vizsgáltak, a másikban pedig egy civilizációtól elszigetelt kambodzsai törzs tagjait tesztelték. A résztvevőknek mozgással illetve zenével kellett kifejezniük az öt alap érzelmet, a dühöt, boldogságot, nyugodtságot, félelmet és szomorúságot. Mindkét csoportnak egy külön erre a kísérletre kifejlesztett számítógépes programot kellett használniuk. Az eredményt pedig egy szoftver mérte.

A zene egyenes út a lélekhez

A kísérlet végén bebizonyosodott, hogy az amerikai egyetemisták épp úgy nagyon hasonlóan fejezik ki az érzelmeiket, mint a bennszülött kambodzsai törzs tagjai, akár zenével, akár mozgással kellett kifejezniük az öt alapérzelmet. A kulturális különbség tehát nem okozott jelentős különbséget, bizonyítva ezzel a zene, a mozgás és az öt alapérzelem közös ősi gyökerét.

És, hogy miért is mozgat meg a zene? Amikor érzelmi hatás ér bennünket, nemcsak a lelkünk „mozdul meg”, a testük is reagál. A zene azért késztet mozgásra, mert közvetlenül hat a lélekre. Bárhol és bármikor csendül is fel egy melódia az éterben, azonnal érzelmi hatást vált ki belőlünk, mert a zene egyenes út a lélekhez…

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »