A félelem mint akadály

febr 9 • Psziché • Impress Magazin

A félelem nem más, mint egy érzelmi blokk, egy kellemetlen tapasztalat hatása. Legyőzésének egyik módja, ha szembenézel vele.

A félelem egy olyan nehezék, mely visszahúz. Lépnél valamerre, mondanád, megtennéd, de nem mered. El sem indulsz…mert úgysem sikerül. A félelem gyengít, a félelem visszahúz, a félelem lemondásokra kényszerít, a félelem egy akadály…

Ügyességi pályán lavírozunk

A félelmek zöme gyerekkorban alakul ki, amikor még védtelenek és mindenre nyitottak vagyunk. Elég hozzá egy kellemetlen élmény, és máris befészkeli a lelkünkbe magát egy félelem mag. A kellemetlen élmény hatására csökken a bátorság, megtörik a bizalom…és csak azt tudjuk, hogy nem akarjuk újra átélni a kellemetlenséget, a fájdalmat.

Innentől kezdve a félelmeinket úgy kerülgetjük az életükben, mintha egy ügyességi pályán szlalomoznánk. Igen, mi magunk állítjuk fel ezeket a bójákat, melyek egyrészt védenek, másrészt azonban korlátoznak is bennünket. Mint mindennek, ennek is van jó és rossz oldala is. Véd attól, hogy újra átéljük a számunkra kellemetlen élményt, de korlátoz is abban, hogy kiteljesedjünk.

A saját lélektörténeted mesél

Mit kezdjünk a félelmeinkkel? Indulj a nyomába! Akár egyedül vagy terapeuta (pl. kineziológus) segítségével is feltérképezheted, hogy hol vannak ezek az akadályozó blokkok. A tudatalatti minden emléket őriz, csak tedd fel magadnak a kérdést, hogy hol a félelem gyökere. Ha pedig megtaláltad, engedd el. Tudatosítsd magadban, hogy ez csak a múlt, ami nem tarthat fogva többé. Néha már az is sokat jelent, ha sikerül beazonosítani, honnan ered a félelem, ahhoz, hogy felül tudj kerekedni saját önkorlátozó mintáidon, például, így:

Inspiráló videó

Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »