A jövő konyhája: főzés helyett 3D-s ételnyomtatás?

máj 12 • LifeStyle • Impress Magazin

Ezek a szép színes, geometrikus cukorkák 3D-s nyomtatóval készültek, de ma már pizza és tészta is készíthető 3D-s technológiával.

Ma még szinte felfoghatatlan, hogy 3D nyomtatóval készült sültet vacsorázzunk, pedig a tudomány szerint ez nem is olyan távoli jövő. A fejlesztők szerint az ultramodern konyhák elengedhetetlen tartozékai lesznek a 3D-s ételnyomtatók, melyekkel könnyedén és gyorsan lehet különféle ételeket készíteni.

Mit tudnak a 3D-s ételnyomtatók

A 2013-as Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n már bemutatta a 3D System, hogyan működnek az ételeket nyomtató 3D-s printerek. Színes, bonyolult mintázatú édességeket alkottak vaníliás cukorrétegekből, mentából, alma, görögdinnye és cseresznye aromákból.

2szerk

Az új típusú, nyomtatott ételeket rétegenként szintetizálja az ételnyomtató, alapanyagként pedig kazettákban tárolt különféle porokat és olajokat használ. Ez a megoldás a gyártók szerint véget vetne az ételpazarlásnak, mivel a rendszer által használt alapanyag porok akár 30 évig is eltárolhatók a polcon.

A Nasa fejlesztette ki a technológiát

A 3D-s élelmiszerpiac rendkívül gyorsan fejlődik. Már elkészült az első 3D-s csokoládé nyomtatógép, a „Choc Creator”, és kifejlesztették már a 3D-s tészta és pizza nyomtatógépet is, mely szintén rétegenként építi fel a folyékony és por állagú tápanyagkazettákból, folyékony sajt és protein feltéttel a futurisztikus nyomtatott pizza szeleteket.

A 3D-s ételnyomtatás technológiát eredetileg a Nasa fejlesztette ki asztronauták számára. Mivel az újratölthető alapanyag tárolók élettartamát harminc évre tervezik, így hosszabb űrutazáshoz is lehet használni azokat, illetve arra is alkalmassá teszi a rendszert, hogy az országok raktárkészleteket halmozzanak fel az ételpatronokból, és éhínség esetén használják azokat.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »