2019 legnagyobb Szuperholdja látható ma az égen – a „Hóhold”

febr 19 • LifeStyle • Impress Magazin

A ma este látható Szuperhold nemcsak a 2019-es év legnagyobb, hanem a legfényesebben ragyogó Szuperholdja is egyben. A februári Szuperhold az úgy nevezett „Hóhold”.

A Szuperhold tulajdonképpen egy különleges telihold, mert ekkor van a Hold a legközelebb a Földhöz. A földközelség miatt a Hold mérete 14 százalékkal nagyobbnak tűnik, a fényessége pedig 30 százalékkal nő.

Ilyenkor ragyog a legfényesebben a Hold

A Szuperhold kifejezést Richard Nolle találta ki 1979-ben. A csillagászatban azonban nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének.

Ez a gyönyörű égi jeleség az emberek számára azonban különleges eseménnyé vált, mert ilyenkor a Hold hatalmasnak tűnik, és ekkor ragyog a legfényesebben. A Szuperholdat „Hold-illúziónak” is nevezik a Hold megtévesztő nagysága miatt. Ez azonban csak optikai illúzió.

A februári Szuperhold a „Hóhold”

A telihold minden hónapban más nevet hordoz, és mindegyik elnevezés valamilyen módon tükrözi az adott időszakot. Évszázadokkal ezelőtt a holdhónapok még jobban kapcsolódtak a változó évszakokhoz.

A Hóhold elnevezés pedig a bennszülött indiánoktól származik, akik a február hónapot a nagy havazások miatt a hóval kötötték össze. Ezért hívják a februári Szuperholdat a Szuper Hóholdnak.

Szuperholdnak nevezik, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. (Wikipédia)

Évente változó, hogy hányszor fordul elő ez a jelenség. Volt olyan év, hogy ilyen egybeesés egyszer sem fordult elő, de olyan év is akadt, amikor többször is láthattunk ilyet.

Ritka égi jelenséget kapott el az MTI fotósa – egyszerre tűnt fel az égen a Jupiter, a Vénusz és a Hold

Forrás: CNN

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »