Megjelent a gluténérzékenység új fajtája, amit a stressz is okozhat – van egy könnyen felismerhető tünete

febr 19 • LifeStyle • Impress Magazin

A Semmelweis Egyetem adjunktusa, Dr. Fuszek Péter beszél arról, hogy megjelent egy új gluténérzékenység, amely több százezer embert érinthet.

Az elmúlt tíz évben vált ismertté egy újfajta gluténérzékenység, amelyet nem lehet kimutatni a klasszikus lisztérzékenység (cöliákia) szokásos vizsgálati módszereivel.

Nem lehet kimutatni a szokásos vizsgálati módszerekkel

„A gluténérzékenység új formája az NCGS, szintén okozhat hasi panaszokat, a kórkép kiváltó oka és pontos lefolyása azonban korlátozottan ismert az orvostudomány számára” – hívta fel a figyelmet Dr. Fuszek Péter, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa.

Az új gluténérzékenység (NCGS) többeket érint, mint a klasszikus lisztérzékenység (cöliáka), a becslések szerint a lakosság 7-12 százalékát, vagyis több százezer embert Magyarországon.

A klasszikus lisztérzékenység, a cöliákia egy jól körülhatárolható, autoimmun kórkép, melyet évtizedek óta is mer az orvostudomány. A cöliáka hazánkban hozzávetőlegesen a lakosság egy százalékát érinti.

Lényege, hogy a táplálkozás során bevitt glutén egyik összetevője, a gliadin kóros immunválaszt vált ki a szervezetben. A gyulladásos immunfolyamat következménye, hogy a vékonybél nyálkahártyája károsodik, a bélbolyhok ellaposodnak, elsorvadnak, vagy akár teljesen eltűnhetnek.

Emiatt a tápanyagok nem tudnak megfelelő módon felszívódni a szervezetben – fejtette ki Dr. Fuszek Péter. Hozzátette: a kórkép felismerése a változatos tünetek miatt elhúzódhat, ám a diagnózis az esetek jelentős többségében vérvizsgálattal és vékonybél biopsziával egyértelműen felállítható.

Stressz és irritábilis szindróma is okozhatja

Az új gluténérzékenység (NCGS) ezzel szemben nem autoimmun folyamat. A jellemzően felnőttkorban jelentkező kórkép csupán az elmúlt 10 évben került a figyelem középpontjába, pontos kiváltó oka és lefolyása még a mai napig nem egyértelmű az orvostudomány számára.

Az egyetemi adjunktus megjegyezte: az NCGS kialakulásához számos tényező hozzájárulhat: szerepet játszhatnak benne az irritábilis bélszindrómáért (IBS) okolható egyéb faktorok, (például a stressz) de akár egy hosszabb antibiotikumos kezelés is állhat a háttérben. 

„A diagnózis hosszú évekig is eltarthat, ugyanis antitestek hiányában sem közvetlenül szövettani, sem szerológiai vizsgálattal nem mutatható ki a probléma. Épp ezért a jelenleg elérhető ételintolerancia-tesztek eredményei alapján összeállított diéta sem lesz feltétlenül hatásos” – emelte ki Dr. Fuszek Péter.

Az NCGS-nek van egy könnyen felismerhető tünete

Az új gluténérzékenység tünetei nagyon hasonlítanak a klasszikus cöliákia által okozott panaszokhoz. A puffadáson, hasmenésen, hasi diszkomfortérzésen, illetve alvászavarokon kívül azonban nem okoz egyéb, például bőrgyógyászati, ideggyógyászati, nőgyógyászati, és ízületi problémákat.

A legkönnyebben felismerhető tünete, hogy a gluténtartalmú élelmiszer elfogyasztása után azonnal, vagy 10-20 percen belül hasfájást észlelhetünk.

Dr. Fuszek Péter kiemelte: rendszeresen jelentkező tünetek esetén forduljunk szakorvoshoz, aki a panaszok alapján megítéli, hogy szükség van-e átfogó kivizsgálásra, egyéb kórképek kizárására. Amíg ugyanis az NCGS szövődménymentes, tünetei csupán kellemetlenek, addig például az autoimmun eredetű lisztérzékenységhez gyakran más, nyomon követést igénylő betegségek is társulhatnak.

Fontos tudni, hogy amennyiben ki akarjuk zárni a hagyományos lisztárzékenységet (cöliákiát), úgy azt mindenképpen a gluténmentes diéta megkezdése előtt kell megtenni. Ha ugyanis a beteg hosszabb ideje nem fogyaszt gluténtartalmú ételeket, akkor a szervezetében annyira lecsökkenhet az ellenanyag értéke, hogy vizsgálatokkal nem lehet kimutatni az eltérést.

Az egyetemi adjunktus leszögezte, ha a szerológiai és a szövettani vizsgálatokkal kizárták a cöliákiát, a páciens megpróbálhatja mellőzni a glutént. Amennyiben a diéta hatására megszűnnek a panaszai, akkor kimondható az új gluténérzékenység (NCGS) diagnózisa.

Forrás: semmelweis.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »