Mínusz 17 fokban is biciklivel mentek a gyerekek iskolába egy finn kisvárosban

febr 14 • LifeStyle • Impress Magazin

Finnországban pár nappal ezelőtt mínusz 17 fokos hideg volt, egy általános iskolába azonban ennek ellenére is minden gyerek biciklivel érkezett.

A Metsokangas iskola hóval borított udvarán néhány nappal ezelőtt egymás mellet sorakoztak a kerékpárok, annak ellenére, hogy reggel mínusz 17 fokos hideg volt. Az iskola 1200 tanulója közül 1000 gyerek biciklivel jár iskolába még télen is. A többiek gyalog vagy síléceken érkeznek.

Finnországban nem szokatlan a téli kerékpározás

Pekka Tahkola, Oulu kerékpáros koordinátora nem lepődött meg ezen, hiszen a a város minden télen speciális téli kerékpáros kurzusokat tartanak az egészséges közlekedés népszerűsítésére.

Bár Finnországban nem szokatlan, hogy a gyerekek kerékpárral járnak iskolába, a Metsokangas iskola azért itt is kirívó példának számít. „A mi városunk gondoskodik arról, hogy lehetővé tegye a gyerekek számára, hogy biciklivel járjanak iskolába, akár a téli hidegben is” – mondta Tahkola.

Finnország bizonyos területein abszolút elfogadott, hogy a gyerekek időjárástól függetlenül is kerékpárral mennek iskolába. Ez a norma, még a kemény mínuszokban is.

Novembertől áprilisig havazik

Finnországban általában novembertől áprilisig esik a hó, de Ouluban a kerékpárutakat különösen jól karban tartják, ezért nem okoz gondot a biciklivel való közlekedés. Nem kellenek hozzá speciális gumiabroncsok sem.

Amikor Tahkova megosztotta a fotót, rengeteg hozzászólást kapott, főleg külföldről. A szülők arról panaszkodtak, hogy az ő városukban nem megoldott a téli kerékpározás.

A koordinátor elismerte, hogy Finnországban sem támogatott minden iskolában ilyen szinten a téli kerékpározás, mint náluk.

Ehhez jó városvezetés, és lelkes szülők kellenek, akik számára fontos a gyerekek egészsége és az, hogy a városukban tiszta legyen a levegő.

Milánó fizetne azoknak, aki kerékpárral járnak dolgozni

Forrás: MNN.com

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »