A 10 legjobb vírusölő növény – a természet antibiotikumai

feb 8 • LifeStyle • Impress Magazin

A vírusok ellen, melyek az influenzát, megfázást vagy a torokgyulladást okozzák, az antibiotikumok teljesen hatástalanok. Léteznek azonban vírusölő növények melyek segítenek legyőzni a betegségeket.

Ha elkapunk valamilyen vírus által okozott betegséget, például influenzát, torok- vagy mandulagyulladást, akkor a gyógyulásban csak a saját immunrendszerünkre számíthatunk, mivel nincs olyan antibiotikum, amely el tudja pusztítani a vírusokat,a vírusfertőzések ellen az antibiotikum nem használ.

Számos olyan élelmiszer létezik azonban, amely vírusölő hatóanyagot tartalmaz, és csodálatosan segítik a test gyógyulását. Támadják a különböző vírustörzseket, támogatják a test gyógyulását, erősítik az immunrendszert, gyógyítják az idegeket, csillapítják a gyulladást és méregtelenítik a szervezetet.

Vírusölő élelmiszerek

A vírusölő hatóanyagokat tartalmazó élelmiszereket és gyógynövényeket fogyaszthatjuk immunerősítés céljából is, például influenzajárvány idején, de használhatjuk őket gyógyszerként is, ha már elkaptunk valamilyen betegséget. A természet antibiotikumai hatékonyak a vírusokkal szemben, és nagyban lecsökkentik a gyógyulási időt.

A természetes antibiotikumok a szervezetben lévő jó baktériumokat nem pusztítják el, nem károsítják a bélflórát.

1. Fokhagyma

A fokhagyma a benne lévő kéntartalmú (allicin) hatóanyagoknak köszönhetően erőteljes antibiotikum, vírus-, gomba- és baktériumölő. Az allicin más élettani hatásai mellett ráksejtellenes tulajdonsággal is bír. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős az immunrendszer-erősítő hatása is.

Alkalmazása: A téli időszakban érdemes minden nap egy-két szelet fokhagymát fogyasztani. A petrezselyem és a tökmag semlegesíti a fokhagyma erőteljes ízét és szagát. Ha egy kiskanálnyi hidegen sajtolt olajba préselve fogyasztjuk, akkor az íze sokkal lágyabb.

2. Fekete bodza tea

A bodza tea fantasztikus gyógyír megfázásra és influenzára. Ha az első tünetek megjelenésekor elkezdjük fogyasztani, akkor jó eséllyel meg is akadályozhatjuk a betegség kialakulását. Ez a növény igen hatékonyan gátolja a felső légúti megbetegedésekért felelős vírusok szaporodását.  

Alkalmazása: A bodza teát forrón érdemes inni, mézzel ízesítve, majd azonnal ágyba kell bújni, hogy az izzasztó hatása érvényesülni tudjon. A bodza teából napi 1-3 csészényi korlátlan ideig fogyasztható.

3. Citromfű tea

A citromfűben található polifenolok antivirális tulajdonságúak, ezért vírusos fertőzéseknél, így influenza és megfázás esetén nagyban segíti a gyógyulást. Mind emellett idegerősítő és nyugtató hatású, alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra is használják.

Alkalmazása: A citromfű teát is forrón érdemes fogyasztani mézzel ízesítve. Napi 1-3 csésze citromfű tea fogyasztása korlátlan ideig alkalmazható.

4. Grapefruitmag cseppek

A grépfruit magjából készített kivonat erős antioxidáns hatása mellett vírus- és gombaölő, ugyanakkor immunerősítő is. Képes javítani, valamint frissíteni a vérkeringést azáltal, hogy elősegíti az oxigénszállítást a szervezetben.

Alkalmazása: 10 csepp grapefruitmag-kivonatot tegyünk egy pohár vízbe, és igyuk naponta 3 alkalommal. Ez felerősíti a szervezetünk természetes védekezőképességét.

5. Kókusz olaj (pl. pástétomként elkészítve)

Az antibakteriális hatások mellett a kókuszolaj immunerősítő és vírusölő tulajdonságokkal is bír. Mindezt az egyik legfontosabb zsírsavnak, a laurinsavnak köszönheti. A kókuszolaj fogyasztása éppen ezért ajánlott betegségek és fertőzések kezelésére, enyhítésére.

Alkalmazása: Ízletes pástétom készíthető belőle, például őrölt tökmaggal vagy őrölt napraforgóval összekeverve. A szendvicskrémbe tehetünk egy gerezd fokhagymát is, így még erőteljesebb a vírusölő és immunerősítő hatása.

6. Kasvirág cseppek

Az egyik legnépszerűbb gyógyír az influenza és a megfázás megelőzésére. A kasvirág, másnéven echinacea természetes gyulladásgátló.

Alkalmazása: A kasvirágot sokféle módon vihetjük be a szervezetünkbe, de a leggyakoribb a kivonat formájában történő alkalmazás, de megtalálható cseppek, tinktúrák, teák, tabletták és oldatok formájában is.

7. Gyömbér (frissen vagy teaként)

A gyömbér több száz éve használatos a keleti gyógyászatban. A friss gyömbér antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Alkalmazása: A friss gyömbérből ízletes és fűszeres teát készíthetünk, amely mézzel még hatékonyabb baktérium-ellenes ital. A megfázás és az influenza első tüneteire azonnal kezdjük el inni, de természetesen megelőzés-jelleggel is fogyaszthatjuk. Egy kiskanálnyi reszelt gyömbér mézzel összekeverve is fogyasztható.

8. Torma

A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti. A reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart, tehát érdemes szeretni.

Alkalmazása: A torma ecetes vagy majonézes formában is fogyasztható, pirítós kenyérre kenve kiváló immunerősítő.

9. Méz

A méz az egyik legősibb gyógyszer, ősidők óta alkalmazzák meghűlések gyógyítására. A méz bizonyos típusainak antibakteriális és gombaellenes hatását kutatások is igazolták, ezért különösen a vírusos fertőzések miatt kialakuló további megbetegedések ellen javasolt alkalmazni.

Alkalmazása: bármelyik méz hatásosan csökkenti a megfázás vagy influenza tüneteit akár önmegában vagy gyógyteával fogyasztva, de a leghatékonyabb mind közül a köhögéscsillapító hárs, vagy az antibiotikus hatású kakukkfűméz.

10. Kakukkfű tea

A kakukkfű tea elsősorban immunerősítőklnt ismert, de vírusfertőzések esetén is ajánlják. Nagyon intenzív az íze, amit mézzel lehet lágyítani.

Alkalmazása: Napi egy-három csészével korlátlan ideig iható, a bükki Gyuri bácsi ajánlása szerint.

10 természetes gyógymód megfázás és influenza ellen

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »