Magyarország 10 legszebb kilátója – érdekes és különleges építészeti alkotások

febr 20 • Földgömb • Impress Magazin

A népszerű kirándulóhelyek mentén általában található egy-egy szép kilátó, ahonnan panorámás kilátás nyílik a tájra, de van néhány eldugott, kevésbé ismert kilátó is, melyet szintén érdemes felfedezni.

Magyarországon számtalan kilátó található, melyekre felkapaszkodva gyönyörködhetünk a környékbeli tájban. A legtöbb népszerű turistacélpontok mentén található, de van néhány olyan is közöttük, amely eldugott kis falvakban épült.

A kilátótornyok elsősorban azt a célt szolgálják, hogy panorámás kilátást nyújtsanak egy különlegesen szép tájra, a hazai kilátók mindemellett építészeti szempontból is sokszínűek és érdekesek.

Őrtorony-kilátó – Tihany

Tihany közelében, a régi római hadiút mentén, az Apáti-hegy fái között található az Őrtorony-kilátó. A háromemeletes, 16,5 méter magas kilátó nem csak nevében, de külsejében és szerkezetileg is az egykori őrtornyokra emlékeztet. A magasból megcsodálhatjuk Tihany tavait, az őslevendulást és a sajkodi öblöt is.

Őrtorony-kilátó – Tihany

Alsómocsoládi Erdei Kilátó – Alsómocsolád

Alsómocsolád egy pici zsákfalu, Pécstől kb. 25 km-re északra található. Keleten erdős dombok határolják a falut, nyugaton pedig messze nyúló síkság. A községnek átmenő forgalma nincs, az ide vezető bekötőút véget ér. A háromszintes kilátón túl a faluban van egy szép templom, és a Sztankovánszky-kastély, ami ma vendégházként működik.

Alsómocsoládi Erdei Kilátó – Alsómocsolád

Bence-hegyi kilátót – Velence

A Bence-hegyi kilátót 2018. márciusában adták át a Sukoró melletti Bence-hegyen. A Velencei-tóra jó kilátást nyújtó kilátó 20 méter magas, és 196 lépcső vezet fel a tetejére.

Bence-hegyi kilátót – Velence

Boldog Özséb-kilátó – Pilisszentkereszt

A Boldog Özséb-kilátó a Pilis 756 méteres csúcsán emelt kilátó, Pilisszentkereszten. A kör alaprajzú, több mint 17 méter magas torony felső teraszáról 360 fokos körpanorámás kilátás nyílik a Pilisre. Pilisszentkereszten a kilátón túl felfedezhetjük a védetté nyilvánított kaptárköveket és egy csodatevő kutat is.

Boldog Özséb-kilátó – Pilisszentkereszt

Dévényi Antal-kilátó – Piliscsaba

A Dévényi Antal-kilátó a Pilis hegységben található, Piliscsaba 447 méter magas Nagy-Kopasz csúcsán.

A 11,5 méter magas, különleges alakú kilátót, Lőke Ferenc építész által alkotott terveit a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a Jenga játék formavilága ihlette.

Dévényi Antal-kilátó – Piliscsaba

Erzsébet kilátó – Budapest II. kerülete

Az Erzsébet-kilátó Budapest legmagasabb pontján, a János-hegy tetején található, melyet Erzsébet királynéról nevezték el, aki 1882-ben járt a János-hegyen.

A kilátótorony neoromán stílusban épült, és az akkori Európa egyik leghatalmasabb ilyen jellegű építménye volt. A kör alaprajzú építmény 23,5 m magas, és 100 lépcső vezet fel a legfelső szintre.

Erzsébet kilátó – Budapest II. kerülete

Gömbkilátó – Balatonboglár

A Gömbkilátó Balatonboglár egyik jelképe. A vulkanikus eredetű Várdombon álló, 15 méter átmérőjű építményből a tó felé nyílik kilátás. Az alumíniumból épült kilátó igazi látványosság, melyet 1958-ban a brüsszeli világkiállításon is bemutattak.

Gömbkilátó – Balatonboglár

Írottkő-kilátó – Kőszegi-hegység

Az Írott-kő a Kőszegi-hegység és egyben Dunántúl legmagasabb, 882 méteres pontja. A hegycsúcson található várkastély alakú kilátó érdekessége, hogy fele Ausztriához, fele Magyarországhoz tartozik. A kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a környékre, továbbá az egykori Vasfüggöny nyomvonala is jól látható.

Írottkő-kilátó – Kőszegi-hegység

Prédikálószéki Kilátó – Visegrádi-hegység

A Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán, Prédikálószéken egy különleges kilátó látható. A beton alapon álló, 12 méter magas fa építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája.

Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák.

Prédikálószéki Kilátó – Visegrádi-hegység

Galya-kilátó – Galyatető

A Galya-kilátó a Galya-tető egyik csúcsán, a 955 méter magas Péter hegyesén álló, az Országos Kéktúra útvonalán található kilátó. Az ország legmagasabban álló, kifejezetten e célból épült kilátója. Tetőterasza 360°-os panorámát biztosít.

A kilátó két legfelső emeletén 3×5 fő részére bivakszállásokat alakítottak ki, melyek az ország legmagasabban fekvő szálláshelyei. A szálláshelyek lámpával, konnektorral és Wi-Fivel felszereltek. Mosdó, WC és zuhanyzó az épület lábától 250 méternyire található.

Galya-kilátó – Galyatető

Fotók:(Wikipedia)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »