Természetes méregtelenítés – enzimserkentő védő ételekkel

márc 17 • LifeStyle • Impress Magazin

Az enzimserkentő védő ételek a leghatékonyabb méregtelenítők, melyek kivonják a szervezetből felhalmozódott salakanyagokat.

A mérgek semlegesítése zömmel a májban történik, ahol az enzimek vízben oldódóvá alakítják őket, hogy végül kiürülhessenek. Bizonyos ételek fogyasztása nagyot lendíthet az ehhez szükséges enzimek termelésén.

Ha naponta legalább egyféléből fogyasztasz, már nagyban hozzájárultál a testedben felhalmozódott méreganyagok csökkentéséhez.

1. ALMA – megköti a nehézfémeket

Az almában lévő pektin hatóanyag egy oldható rostanyag, mely a citrusfélékben, a bogyós gyümölcsökben és a répában is megtalálható. Megköti a nehézfémeket (például az ólmot, higanyt) a vastagbélben, elősegíti kiürülésüket.

Más adalékanyagoktól is segít megszabadulni, így a tartazintól, melynek szerepet tulajdonítanak a hiperaktivitás, a migrén és a gyerekkori asztma kialakulásában.

2. AVOKÁDÓ – megakadályozza a szabadgyökök képződését

Az avókádóban található glutation antioxidáns vegyület, mely megakadályozza a szabadgyökök képződését. Egy kutatás szerint, azok az idős korúak, akiknek magasabb a glutationszintje, egészségesebbek. Kisebb arányban szenvednek például ízületi gyulladástól, amelynek kialakulásáért kifejezetten a felhalmozott méreganyagoknak tulajdonítják.

3. ARTICSÓKA – serkenti az epe termelődését

Az articsóka növeli az epe termelődését. Az epe egyik funkciója, hogy a mérgeket a belekbe szállítja, ahonnan azok kiürülhetnek. A kutatások szerint már fél órával az articsóka elfogyasztása után 127 százalékkal megnövekedett az epe mennyisége.

4. CÉKLA – a legjobb vértisztító

A cékla serkenti a vérkeringést és akár négyszeresére képes növelni a sejtek oxigénfelvevő képességét. Hatóanyagai képesek megkötni a mérgező fémeket. A betain segít a májnak elérni azt az aktivitási szintet, ami a zsírsavakat lebontja.

5. FOKHAGYMA – támogatja a méregtelenítést

Az allicin a fokhagyma darabolásakor szabadul fel, majd a szervezetbe kerüléskor kénvegyületté alakul át. Olyan toxinok, mint például a higany vagy bizonyos káros ételösszetevők és az ösztrogén hormon kémiai változata hozzá kötődnek a kénhez, így a szervezet egyszerre tudja kiüríteni az egész csomagot. A kén továbbá fenntartja a test bázikus kémhatását, ami pedig csökkenti a nikotinéhséget.

Ez a cikk Helen Foster, Méregtelenítés című könyve alapján készült.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »