Magyarországról is látható lesz a pénteki napfogyatkozás

márc 16 • LifeStyle • Impress Magazin

A március 20-i részleges napfogyatkozás Magyarországról is látható lesz, délelőtt 10 és 12 között, amikor a Hold a Nap közel kétharmadát “kiharapja”.

Speciális teleszkópok az MTA parkolóban

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Széchenyi téri székháza előtti parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül biztonságosan követhető lesz a jelenség, és napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatnak mindazok, akik ellátogatnak a rendezvényre pénteken 9 és 13 óra között.

Amikor a Hold eltakarja a Napot…

A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog.

Speciális védőszemüveg szükséges!

A jelenség megfigyeléséhez feltétlenül szükség van védőfelszerelés használatára, erre a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a szervezők a helyszínen biztosítanak, vagy a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy távcsővel vagy a fényképezőgép keresőjén keresztül soha nem szabad a Napba nézni.

Tűzgyűrű az égen   

Az intézmény nagytermében két csillagászati ismeretterjesztő előadást és egy élő tudósítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Az élő tudósítás a Feröer-szigetekről történik, amely a teljes napfogyatkozás sávjába esik.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »