Mobil kutató központ az Amazonas védelméért

márc 16 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A brazil Estudio Akriz mobil kutatóközpontot tervezett az Amazonas területén, hogy megfékezze az emberi tevékenységek által okozott környezeti károkat.

Az Amazonas ugyanis egyre nagyobb veszélyben van az erdőégetések, az illegális fakitermelés és a biokalózkodások miatt, ezek a tevékenységek pedig súlyosan veszélyeztetik az esőerdő ökoszisztémáját, és az ott élő számtalan faj életét.

Katamaránszerű tudományos hajók

A tervezők szerint az új kutatóközpont egy alternatív megoldás lehet ezeknek a problémáknak a megfékezésére. Az Amazon kutatási központ több dokkoló egységből, és számos katamaránszerű tudományos hajókból állna, melyek szabályoznák, és egyúttal kutatnák a több szembontól is bonyolult környezetet, miközben a jelenlétük távol tartja vagy elriasztja az ökológiai bűncselekmények elkövetőit.

11 

Lebegő kutatási dokkolók

A lebegő kutatási dokkolók egy 12 fős kutatócsoport tudnak ellátni, illetve hat felszerelt laboratórium működését biztosítják. A tudományos laboratóriumokban biológiai, geológiai, meteorológiai és zoológiai kutatások folynak.

22

A laboratóriumok átalakíthatók egészségügyi platformokká is, a dokkoló állomások helyi lakosok orvosi kezelésére is alkalmasak. A biogázzal működő, zéró széndioxid-kibocsátású katamaránok pedig képesek a vízen közlekedni akár egy hétig is üzemanyag nélkül. A lebegő kutatóközpontokat egymástól egyenlő távolságra tervezik, melyek elegendő szálláshelyet biztosítanak a helyszíni tudósoknak és vendégkutatóknak.

33

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »