Védjük környezetünket munka közben is

okt 20 • LifeStyle • Impress Magazin

A környezetbarát munkahelyek kialakítása és fenntartása elengedhetetlen válasz azokra az egyre növekvő környezeti kihívásokra, melyekkel szembe kell néznünk. Időnk jelentős részét munkahelyünkön töltjük, ezért kiemelten fontos, hogy környezetünket munka közben is tudatosan védjük.

Környezettudatos munkakultúra

A környezetvédelem és fenntarthatóság az egész társadalom számára kulcsfontosságú szempont, a munkahelyeknek pedig kiemelten felelősséget kell vállalniuk a környezeti hatások minimalizálásáért. Már a munkahely kialakításánál fontos figyelni a környezetbarát megoldásokra: az energiahatékony világítás, a korszerű fűtő-hűtő és szellőztető rendszerek, az energiatakarékos eszközök használata mind az adott cég energiafogyasztását, mind a környezeti terhelést csökkenti. Jól kialakított rendszerekkel minimalizálható az irodai hulladék mennyisége és elősegíthető a papír, műanyag és egyéb anyagok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása.

A munkáltatók számos módon ösztönezhetik munkavállalóikat a fenntarthatóság iránti elkötelezettségük növelésére. Kerékpártárolók és munkahelyi zuhanyzók biztosításával elősegíthető a zöld közlekedési módok, mint a tömegközlekedés vagy kerékpár használata a munkavállalók körében. Egyre több cég él a távmunka és a rugalmas munkaidő adta előnyökkel, amelyek lehetőséget adnak a munkavállalóknak, hogy kevesebbet utazzanak, ezáltal csökkentsék környezeti lábnyomukat. Munkavállalóként is érdemes olyan munkahelyet keresnünk, ahol a környezeti szempontok előnyt élveznek. Régióra, szűkebb lakóhelyünkre szűkítve – például a Profession oldalán akár a szolnoki álláslehetőségekre leszűrve – előbb-utóbb biztosan találunk olyan munkahelyet, ahol úgy érezhetjük, munkavállalóként is tudunk tenni környezetünk védelméért.

Az egyén felelőssége

Munkavállalóként magunk is sokat tehetünk környezetünk védelméért munka közben. Senki nem fogja lekapcsolni helyettünk a feleslegesen világító lámpákat, vagy a használat után bekapcsolva felejtett számítógépeket és egyéb elektromos eszközöket.

A papírmentes iroda ma már nem álom, hanem szinte elvárás, a felesleges nyomtatás elkerülésével minimálisra csökkenthetjük a papírfelhasználást munka közben. Ugyanígy egyéni felelősség a tudatos vízfogyasztás, a víz pazarlásának elkerülése is.

Magunk is kezdeményezhetünk környezetbarát lehetőségeket irodai események, programok lebonyolítása kapcsán. Egy közös faültetés legalább olyan csapatépítő jelleggel bír, mint egy céges vacsora vagy sörözés. Ha megosztjuk ötleteinket és javaslatainkat a munkahelyünkön a fenntarthatóság javítása érdekében, azt mind kollégáink, mind a vezetőség értékelni fogja.

Akár nagyvárosban, nagy cégeknél, akár kisebb településeken, kisebb cégeknél dolgozva tapasztalhatjuk, hogy nem várt nehézségekbe és ellenállásba ütközünk környezetvédelemre irányuló törekvéseinkkel. Ne adjuk fel, de ha úgy érezzük, szeretnénk környezettudatos munkahelyre váltani, nemcsak régiókra, hanem konkrét településekre – a Profession oldalán például a kalocsai állásokra – szűrve is kereshetünk a lehetőségek között.

Fenntartható jövő

A környezetbarát munkahelyek kialakítása nemcsak a bolygót védi, hanem a munkavállalók egészségét és jólétét is javítja, hosszú távon tehát gazdasági előnyökkel is járhat. A zöld munkahelyek az elkövetkező években egyre fontosabb szerepet fognak játszani a fenntartható jövő kialakításában.

Minden kis lépés számít. Egyéni erőfeszítéseinkkel és a munkáltató környezettudatos hozzáállásával együtt munka közben is hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »