A különféle mézfajták gyógyhatásai

okt 20 • LifeStyle • Impress Magazin

A méz pozitív élettani hatása közismert, vannak azonban egyedi eltérések attól függően, hogy mely virág nektárjából készülnek.

A méz közel 190 tápanyagot tartalmaz (19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlö- és gyümölcscukrot) elsősorban azonban fertőtlenítő, baktériumölő hatása miatt számít gyógyhatású készítménynek.

Vegyes virágméz – az immunerősítő 

A vegyes virágméz összetétele rendkívül eltérő lehet, hiszen az erdők-mezők virágjainak nektárjából készül. Mivel a virágmézbe különféle gyógynövények nektárja is belekerülhet, így a sokféle gyógyhatás összeadódhat. A virágmézek éppen ezért általánosan jó immunerősítők.

Akácméz – a köhögéscsillapító

A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungarikumnak számít. Az akácvirágból készült tea mellett az akácméz is ajánlott köhögés csillapítására és gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok kezelésére.

Hársméz – torokgyulladásra

A hársméz kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben ajánlott „orvosság”. Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt.

Gesztenyeméz – vérszegénység ellen

A gesztenyeméz színe a borostyánsárgától a sötétbarna színig terjed. Íze jellegzetes, kesernyés. Fogyasztása jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén egyaránt. A gesztenyeméz használható visszértágulat kezelésére is.

Levendulaméz – álmatlanságra

Franciaországban jól ismert ez a borostyánsárga színű, jellegzetes illatú, kellemes aromájú méz. Fahéj és vanília íz is kiérezhető a kóstolásakor, igazi csemege méz. Az általánosan ismert gyógyhatások mellett a levendulamézet álmatlanságra és vesepanaszok esetén ajánlják.

Repceméz (krémméz) – gyomorsavtúltengés ellen

Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz, emiatt gyorsan finomszemcsésen kristályosodik. Napok alatt krémszerűvé válik, könnyen kenhető lesz, ezért krémméznek is hívják.

Mivel a repceméz a legkevésbé savas mézfajta (enyhén lúgos kémhatású), fogyasztása érzékeny gyomrúaknak is kifejezetten ajánlott, gyomorsavtúltengés esetén pedig segít a probléma kezelésében! Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma miatt elősegíti a fokozott vérképzést.

Fenyőméz vagy édesharmatméz – immunerősítő

A fenyőméz nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő.

A jegenyefenyő erőkben gyűjtött édesharmatméznek dióra emlékeztető íze van. A más erdőkből (pl. lucfenyő, vörösfenyő, tölgy, fűz, feketedió stb.) származó erdeimézek ízében dominál egy bizonyos „édesharmat” íz. Magas ásványi anyag tartalma miatt jó immunerősítő, roboráló, veseműködést serkentő.

Kakukkfűméz – antibiotikus hatású

Görögországban gyakori, erősen fűszeres ízű csemegeméz, mely a magyar méhészek körében is közkedveltté vált az utóbbi években. Kiváló antibiotikus hatása van, magas illóolaj tartalommal, íze a növényke jellegzetes aromájára emlékeztet. Légúti panaszokra, köhögésre, influenzás eredetű fertőzéses megbetegedésekre ajánlott.

A 10 legjobb vírusölő növény – a természet antibiotikumai

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »