Harmónia az irodában: 5 berendezési tárgy, ami negatív hatással lehet ránk

ápr 2 • egyéb, LifeStyle • Impress Magazin

Az, hogy egy munkahely, ahol napi szinten 6-8 vagy akár több órát is eltöltünk, hogyan van berendezve, milyen a dizájnja, egyáltalán nem mindegy.

Az iroda kialakítása, színvilága, de még a legapróbb részletek is hatással vannak ugyanis arra, hogy a munkavállalók mennyire produktívak, mennyire érzik jól magukat az adott környezetben – ez pedig hosszú távon a cégünk iránti elkötelezettségüket is befolyásolja. Sőt: ha az irodában ügyfeleket fogadunk, nekik is „üzenhetünk” a munkakörülményeinkkel.

Az alábbi cikkben megnézzük, hogy mely bútordarabokra érdemes kiemelt figyelmet fordítani az irodában, hiszen egyes berendezési tárgyak hosszú távon negatívan befolyásolhatják a munkavállalók egészségét, motiváltságát. De arra is kitérünk, hogy milyen apró változtatásokkal, kreatív részletekkel javíthatunk a munkahely légkörén, általános hangulatán.

5 berendezési tárgy, ami negatívan hathat ránk

Először is vegyük sorra, hogy mely bútorokat érdemes a lehető legkörültekintőbben megválasztani!

Székek

Az irodai dolgozók napi szinten hosszú órákat ülnek egy helyben, és sokan arra sem figyelnek oda, hogy bizonyos időközönként felálljanak, hogy egy kicsit átmozgassák magukat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ergonomikusan kialakított székeken dolgozhassanak. Az ilyen jó minőségű irodai székek, például amiket a MillerKnoll kínálatában is találunk, támogatják a helyes testtartást, így csökkenthetik az olyan panaszokat, mint a nyak-, hát- és derékfájás. Hosszú távon – az ergonómiának köszönhetően – elkerülhetjük a komolyabb egészségügyi problémák kialakulását. Ezen felül állíthatóak, így bárki számára kényelmessé tehetőek, ezzel pedig biztosítják a produktivitás megfelelő szintjét.

Asztalok

Nemcsak a székek, hanem az asztalok között is találhatunk ergonomikus kialakításút. Ezek lényege, hogy állítható magasságúak, így bárki számára komfortossá, egészségessé tehető a használatuk. Ezen felül arra is figyelnünk kell, hogy az asztal megfelelő méretű legyen: férjenek el rajta a technológiai eszközök – monitor, billentyűzet, egér és társaik –, illetve a használójuk is kényelmesen tudja pihentetni a felületén az alkarját, a könyökét.

Lámpatestek

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen világítást alkalmazunk a munkakörnyezetben. Mivel különböző eszközökkel dolgozunk, különböző feladatokat végzünk és a monitorok is más-más irányba vannak fordítva, elengedhetetlen, hogy mindenki rendelkezzen egy saját világítással. Ezeket az asztali lámpákat mindenki úgy fordíthatja, olyan színű és erősségű égővel láthatja el, ami számára komfortos. De általánosan azt mondhatjuk, hogy egy irodában a legideálisabb a széles körben elszórt fényforrások és a közvetlen megvilágítás kombinációja. A fényerőszint legyen legalább 300 lux, a színhőmérséklet pedig akkor tökéletes, ha 4000 K körül mozog.

Tárolók

Egy zsúfolt irodában könnyen negatív légkör alakulhat ki, hiszen a rendszer hiánya akadályozhatja a termelékenységet, de akár balesetekhez, sérülésekhez is vezethet. Ezt elkerülendő, érdemes egy logikusan összeállított irodai tárolórendszert létrehozni, amelyben elfér az összes fájl, mappa és iratokkal teli rendszerező, amire csak szükségünk lehet. A legjobb, ha olyan tárolókat alkalmazunk, amelyekben minden könnyen hozzáférhető – például olyat, ami mellett nem kell napi szinten 10-15 alkalommal térdre ereszkednünk ahhoz, hogy kivegyünk egy szerződést.

Lazításra tervezett bútorok

Szintén nagyot hibázunk azzal, ha nem szerzünk be néhány kényelmes fotelt, kanapét vagy egyéb kreatív bútordarabot, amit a munkavállalók lazításra használhatnak. Ha ugyanis ezekkel rendezünk be egy helyiséget, az tökéletes lesz brainstormingolásra, kötetlenebb meetingek lefolytatására vagy akár egy kávézásra a kollégákkal. A MillerKnoll kínálatában ehhez is találunk modern, dizájnos darabokat, így az egész iroda összhangban lehet.

Alakítsunk ki harmonikus munakhelyet!

Ha harmóniára törekszünk, akkor nemcsak a bútorok minősége fontos, hanem a „körítés” is. Válasszunk egymáshoz passzoló, brandazonos színeket, amelyek serkentik a kreatív gondolkodást, amelyek inspirálókat és nem pedig lehangolóak vagy akár unalmasak! Mindenképpen csempésszünk be néhány szobanövényt, amelyek nemcsak hogy képesek megtisztítani az iroda levegőjét, de élettel is megtöltik a helyiségeket.

Fordítsunk kiemelt figyelmet arra is, hogy mindenki kényelmesen, a lehető legnagyobb hatásfokkal tudja végezni a munkáját. Ehhez biztosítsuk mindig a legmodernebb eszközöket, csökkentsük a minimumra a zajszennyezést! Emellett már csak arra kell ügyelnünk, hogy az iroda mindig tiszta legyen, hiszen egy nem makulátlan környezetben a munkára is sokkal nehezebb koncentrálni.

Végezzük mini-közvéleménykutatást!

Ha egy kicsit tanácstalanok vagyunk az iroda berendezése kapcsán, akkor kérjük ki bátran a kollégák véleményét! Ezzel nemcsak azt biztosíthatjuk, hogy nekik is tetszen a végeredmény, de ha bevonjuk őket, azzal növelhetjük az irántunk való elkötelezettségüket is!

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »