Újrahasznosított csónakok árvíz után

nov 3 • Kult & Art, LifeStyle • Impress Magazin

Bambusznádakra rögzített régi csónakok láthatók Vietnámban a Cai folyó mentén, mely kilátónak és alkalmi menedékként is használható.

A kis kunyhószerű építmények egy vietnami design cég, a 21 studio ötlete alapján épültek Nha Trang városában a Cai folyó partján, ahol annak idején gyakori volt az árvíz.

Alkalmazkodni az árvízhez

A kisváros lakóinak generációkon át alkalmazkodniuk kellett az alkalmi előretörő árvizekhez. A megemelkedett vízszint gyakran okozott problémát a közlekedésben, így hamarosan minden háztartásban megjelentek a csónakok, melyekkel könnyen és gyorsan tudtak közlekedni vész esetén.

11

Minden háztartásban volt egy csónak

A csónakok hamarosan a farmerek életének szerves részévé váltak, és meghatározó szerepük lett nemcsak gyakorlati szempontból, hanem kulturálisan is a folyóparti kisváros lakóinak életében.

12

Egy vízerőmű megváltoztatott mindent…

Nemrég egy vízszint szabályozó gátat építettek a közelben, mely megakadályozza, hogy a folyó kilépjen a medréből. A gát építése természetesen enyhítette a természeti katasztrófákat, ugyanakkor az árvízhez szokott emberek életmódját is gyökeresen megváltoztatta, hiszen soha többé nem kellett a csónakokat használni, mely egykor nélkülözhetetlen közlekedési eszköz volt.

13

…fölöslegessé váltak a csónakok

A kis csónakok, melyek egykor nélkülözhetetlen közlekedési eszközei voltak az embereknek, egyszerre hasznavehetetlen kacattá váltak, és teljesen feledésbe merültek.

14 

A konyhában lógnak dekorációként

Néhány család még emlékként őrzi őket, ezekben a házakban a konyhák falán lógnak a csónakok, mint egyfajta dekoráció, a legtöbben azonban, helyhiány miatt megszabadultak tőlük és kidobták őket a kukába.

15

A 21studio azért építette a bambusznádra rögzített „csónak-kunyhókat”, hogy felelevenítse ezt a régi hagyományt, és hogy az emberek emlékezetében megmaradjon a régi csónakos kultúra.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »