3D-s grafikák életnagyságban

nov 3 • Kult & Art • Impress Magazin

A belga származású Ben Heine életnagyságú 3D-s grafikákat készít, az elkészült alkotásokra pedig saját maga is beáll egy közös fotó erejéig.

A fiatal művész sajátos technikát fejlesztett ki, Ben a grafikát és a fotóművészetet ötvözi. Hatalmas 4 méteres kartonokra rajzol, így az elkészült grafika mellé saját maga is odafér, így a valós és nem valós világ találkozása megörökítésre kerülhet egy közös fotón.

10

Fotó és a 3D-s grafika ötvözetek

Heine Pencil Vs Camera sorozata egy olyan vizuális koncepció, mely sajátos és nagyon látványos módon ötvözi a 3D hatású grafikát a fotógráfiával. „Nem voltam megelégedve a grafikával és a fotózással önmagában”, írja a honlapján. – Szerettem volna létrehozni egy különleges ötvözetét a két műfajnak, így született a Pencil Vs Camera technika.”

11

Találkozik a valóság és a képzelet

Ezeken a képeken bármi megtörténhet, a valóság és a képzelet találkozik egy szürreális megközelítésben. A képeken mindig látható Ben is, így jön létre a kapcsolat a valóság és a képzelt világ között.

13

Ahhoz, hogy a 3D-s hatás érvényesülni tudjon, a nézőnek bizonyos szögből kell néznie a grafikákat. Ezt a technikát optikai anamorfózisnak hívják, melyet először Leonardo da Vinci alkalmazott. Az anamorfózis egy művészettörténeti kifejezés, amely azokat a felismerhetetlenné torzított képeket jelenti, amelyek csak egy különös nézőpontból, vagy egy rájuk helyezett tükörtárgy segítségével válnak újra láthatóvá.

12

Az optikai anamorfózis technikával készült képeknél csak a megfelelő látószöget kell megtalálni ahhoz, hogy megelevenedjen a kép, a tükrös anamorfózis esetében egy tükörhenger vagy tükörkúp fedi fel a kép titkát, a dioptrikus anamorfozis alkalmazásnál pedig egy sokszögűre csiszolt lencse vagy tükör hozza össze az elrejtett képet az összefüggéstelennek tűnő részletekből.

16

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »