Torokfájásra feketeretek mézzel – gyerekeknek is

nov 8 • LifeStyle • Impress Magazin

A feketeretek az influenzás, megfázásos időszakban nagyon hasznos tud lenni. Gyógyító hatását már az ókori görögök is ismerték. 

Már Kr. u. I. sz.-ban Pedanios Dioscurides, görög orvos és Plinius római történetíró is részletesen tudósított írásaikban a feketeretek gyógyhatásairól. Befőzött levét köhögés elleni szerként használták, étkezési célra pedig a retket megfőzték vagy nyersen ecettel és sóval készítették el. A feketeretket az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle

A fekete retek több, mint zöldség

A fekete retek a keresztesvirágúak családjának tagja, közelebbi rokonai a mustár, repce, káposzta és egyéb retek fajták. A retek ófelnémet eredetű neve „radih”, Európában Bajorföldön termesztenek belőle a legtöbbet. A vékonyra szeletelt, sózott zöldség évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt, amely a szűkös és mostoha évszakban segített megőrizni az emberek egészségét.

Elkészítése:

A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására.

1. Lereszelve

Egy nagy fekete retket meghámozunk, majd lereszeljük és 3 evőkanál mézzel összekeverjük. 10 órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Az így kapott levet egész napra elosztva fogyasszuk.

2. Méz a félbe vágott retekben

Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és vitamintartalmát, melyet az üregből kanalazva fogyaszthatunk el. Ezután egy kicsit mélyíthetünk az üregen és újabb adag mézet tölthetünk bele.

3. Átcsurgatott mézes reteklé

Egy nagyobb retekgumót jól megmosunk, kés segítségével tölcsér formájú üreget vájjunk a közepébe úgy, hogy a levágott gyökérrésznél apró rés maradjon. Bögrére vagy szélesebb pohárra állítjuk és mézet töltünk bele. A mézzel együtt lassan lecsordogáló lé igazi torokfájás elleni orvosság.

Köhögéscsillapító mézes hagymaszirup – gyerekeknek is!

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »