Természeti csodák és érdekes látnivalók top 25

dec 31 • Földgömb • Impress Magazin

A Föld lenyűgözően szép tájakat és természeti csodákat rejteget, szinte felfoghatatlan, hogy mire képes a természet…

 

A Föld legszínesebb képződményei – a Danxia hegyek

A Danxia hegyek különleges, színpompás földformát jelentenek, ahol a homokkő rétegek jól elkülönülnek egymástól változatos, hol csíkos, hol hullámzó formákat alkotva. Kínában több mint 780 színes Danxia hegy található szerte az országban, mely egy gyönyörű és egyedülálló geológiai jelenség, a Világörökség része.

színes hegy

 Egy apró oázis a Góbi-sivatag közepén

A Góbi-sivatag homokdűnéi között egy forrás tört a felszínre, mely több mint 2000 éve táplálja az apró sivatagi tavat. Gansu tartomány északi részén, Dunhuang várostól délre, a Góbi-sivatag homokdűnéi között található a Gansu-oázis. A félhold alakú kis medencét a helyiek Holdsarlónak nevezték el.

gobi

Édenkerti élet alakult ki egy beszakadt vulkánban- a tudósok számára is rejtély

A külvilágtól teljesen elszigetelve, egy kialudt vulkán krátervölgyében a tudósok számára is rejtélyes módon  burjánzó élet jött létre. A tanzániai Ngorongoro krátervölgy ma egyfajta szabadtéri laboratórium, ahová tudósok érkeznek a világ minden tájáról, hogy tanulmányozzák ezt az egyedülállóan kiegyensúlyozott, zárt, mégis életképes ökoszisztémát.

 édenkert vulkánban

 

Hidden Beach – rejtett tengerpart a föld alatt Mexikó partjainál

A Mexikóhoz tartozó apró, lakatlan Marieta-szigetek egyike különleges természeti csodát rejt. Egy gyönyörű, titkos tengerpartot a föld alatt.

224

Színes krátertó egy afrikai vulkánban

A Dallol vulkán Etiópia egyik legkülönlegesebb természeti csodája. A kráter színes kőzetei, és tavai lenyűgöző látványt nyújtanak. A vulkán legutolsó, 1926-os kitörése egy harminc méter széles krátert és rengeteg meleg vizű forrást hagyott maga után. Ekkor alakultak ki a színes kőzetek és a gyönyörű krátertó.

dallol

Csodaszép föld alatt rejtőző barlangi tavak

A barlangok mélyén, ahová a napfény is alig szivárog be, különleges, érintetlen világ található. A barlangi tavak a természet féltve őrzött kincsei. A barlangi tavak sajátos védett és zárt világok, melyek nincsenek kitéve a zord éghajlati változásoknak.

barlangi tavak

 

Ausztrália rózsaszín tava a Hillier-tó

A furcsa pink árnyalatú tó vizét évek óta kutatják a tudósok. A Hillier-tó rejtélyére azonban a mai napig nem született végleges magyarázat. A Middle-szigeten található 600 méter hosszú tavat hófehér kikristályosodott só perem övezi, partján eukaliptusz fák sorakoznak. A szokatlan természeti jelenség Ausztrália egyik kiemelt turista látványossága.

rózsaszín tó

 

A föld legnagyobb tükre – a bolíviai sósivatag

A Salar de Uyuni  sósivatagban, a hófehér sómezők felszínén a megkettőződött égbolt lenyűgöző látványa tárul elénk. A föld legnagyobb tükreként emlegetett sósivatag a világ egyik legkülönlegesebb természeti jelensége. A Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű, és egyben a legmagasabban fekvő sómezője.

 bolivia

 

Apró házikó egy lakatlan izlandi szigeten

Izland déli részén található egy kis szigetcsoport, melynek egyik lakatlan szigetén egy elhagyatott kunyhó árválkodik. Az Izlandhoz tartozó Vestmann-szigetek apró szigetei közül csupán egyetlen, a legnagyobb lakott, az összes többi ma már teljesen lakatlan, bár közülük kettőn található egy-egy kis vadászkunyhó.

 lakatlan sziget házikó izland

 

A kettéhasadt város – Spanyolország legkülönlegesebb települése

Az andalúz kisváros Ronda, Spanyolország egyik legkülönlegesebb települése, melyet egy hatalmas szurdok választ ketté.

 ronda

 

Thaiföld lebegő virágoskertje a Vörös Lótusz-tenger

Thaiföld északi részén található egy különleges tó melynek felszínén több ezer lótuszvirág úszik. A helyiek Vörös Lótusz-tengernek hívják…Thaiföld különleges látványossága a Vörös Lótusz-tenger (Red Lotus Sea) Udon Thani tartomány Kumphawapi kerületében található. Az egyedülálló természeti látványosság olyan, mint egy hatalmas, lebegő virágoskert.

lótusz

Természet alkotta szikladóm a portugál tengerparton

Algarve a legfestőibb portugál tartomány, ahol hatalmas sziklakapuk, zegzugos öblök és különleges sziklaformációk követik egymást az óceán partján. Algarve Portugália legdélibb tartománya, ahol megkapó sziklaformációk sora kápráztatja el az idelátogatókat. Zegzugos, sziklákkal szabdalt strandok és öblök sokaságából lehet válogatni.

 szikladóm

 

Peru kincse a Huacachina oázis

Peru dél-nyugati részén egy pálmafákkal övezett kis oázis található, melynek vize gyógyító hatásáról is híres. Az oázis egy pici természetes tó a sivatagban, melynek vizét nem csapadék, hanem egy forrás táplálja.

 peru

A Tibeti-fennsík meseszép kristály tavai

A Jiuzhaigou átlátszó vizű tavai a Min hegységben találhatók, a Tibeti-fennsík szélén 2000 és 4500 tengerszint feletti magasságban. A Jiuzhaigou Völgy egy természetvédelmi terület és nemzeti park Szecsuán tartomány északi részén, Tibet és Kína határán.

 tibeti tavak

A természet ritka csodája: a lagúnás Lençóis sivatag

A Lençóis sivatag egyedülálló természeti jelenséget rejt: a hófehér dűnekupacok között csillogó vizű türkiz lagúnák sorakoznak. Első ránézésre a Lençóis sivatag épp olyannak tűnik, mint a többi. Sok-sok homok, kietlen táj, növény egy szál se…Ha azonban közelebbről is vetünk egy pillantást erre a különös tájra, feltárulnak előttünk a homokdűnék között megbújó csodaszép lagúnák.

sivatag top25

A világ legmagasabb felvonója – 3000 óriási homokkőoszlop között

A Bailong lift a Zhangjiajie Nemzeti Parkban található, mellyel egy 1070 méter magas szikla tetejére lehet feljutni. A konstrukció már elhelyezkedését tekintve is rendkívüli, hiszen olyan magas sziklák között épült, melyekre nem sokan tudnának felkapaszkodni gyalogosan.

 felvonó

 

Geotermikus lyukak a földben – a Yellowstone különös képződményei

A Yellowstone Parkban közel 10 ezer geotermikus jelenség látható: gejzírek, hőforrások, iszapmedencék és gőzölgő lyukak a földkéreg felszínén.

yellowstone

 A természet ritka csodája – a szétnyíló tenger

Dél-Koreában minden évben kétszer, mindössze egy órán át megnyílik a tenger, és szabad lábbal lehet átkelni rajta. Dél-Koreában egy különleges árapály-jelenség következtében évente kétszer megnyílik a tenger, és egy rövid időre szabad átjárást enged Jingo és Modo szigetei között. Ez a Jindo csodája, amikor több ezren kelnek át a gyalog tengeren.

jindo

 

Ékszerdoboz a föld alatt – az óriás kristályok barlangja

A mexikói Chihuahua sivatagban, mélyen a földfelszín alatt, több méteres kristály obeliszkek és ékkövek csillogó üvegpalotája rejtőzik.

kristály barlang

 

Különös természeti jelenség Maldív-szigetek partjainál

Milliárdnyi fitoplanktont sodort a partra a tenger, melyek kék fénye csillagszőnyeget alkot a Maldív-szigetek partjainál. A csodálatos természeti jelenséget egy tajvani fotós, Will Ho örökítette meg, ő nevezte el a parton lévő temérdek fluoreszkáló planktont csillagszőnyegnek.

 maldiv

Ismeretlen növényfajok az Indiai óceán egyik szigetén

Socotra a furcsa növények szigete, ahol a világon csak erre a szigetre jellemző, ismeretlen növényfajok nőnek. A Jemenhez tartozó különleges Socotra szigeten egy olyan szürreális táj fogad, amit sehol máshol a világon nem láthatunk. Bizarr növényzete és állatvilága teljesen egyedülálló. Az esernyő formájú fák és furcsa bokrok, mintha egy másik bolygóról kerültek volna ide.

socotra

 Egy gyönyörű geológiai csoda – Arizona hullámzó sziklái

A Paria-kanyon hatalmas hullámzó sziklái olyan látványt nyújtanak, mintha egy viharos tenger kövült volna meg…A természet újabb csodája: egy hegy, mely hullámzik. Valószerűtlen, mégis igaz. Az Arizona és Utah állam határán fekvő Paria kanyonban a világon egyedülálló geológiai formációk látványa fogad.

arizona

 

A királyi palotát rejtő szikla – Kasyapa titkos fellegvára

Kasyapa király titkos búvóhelyül szolgáló Oroszlánszikla Srí Lanka egyik legtitokzatosabb műemléke. Sigiriya, vagyis az “Oroszlánszikla” egy lenyűgöző palotarendszer, fürdőkkel, teraszokkal, vízikertekkel és gyönyörű falfestményekkel.

kasyapa

Biztos, hogy a Föld bolygón járunk?

Egy űrbéli hangulatú, misztikus vidék felfedezésére invitálunk, mely egyszerre kietlen, magányos,  mégis gyönyörű…Kaliforniában járunk, ahol a sós-mocsaras Mono-tó futurisztikus jellegű, űrbéli látványa fogad. Egyszerre magányos, kietlen, mégis gyönyörű. Mintha egy másik bolygón járnánk…

mono lake

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »