HIRDETÉS

A királyi palotát rejtő szikla – Kasyapa titkos fellegvára

jan 20 • Földgömb • Impress Magazin

Srí Lanka titokzatos Oroszlánsziklája egy lenyűgöző palotarendszer, fürdőkkel, teraszokkal, vízikertekkel és gyönyörű falfestményekkel.

Kasyapa király titkos búvóhelyül szolgáló Oroszlánszikla (Sigiriya) Srí Lanka egyik legtitokzatosabb műemléke.

Fürdők, kertek, gyönyörű freskók

Az őserdei vegetáció között magányosan emelkedik ki a 200 méter magas hatalmas sziklamonolit, mely egy letűnt uralkodó bevehetetlen fellegvárát rejti. Ide zárkózott be Kasyapa híveivel, ágyasaival és kincsivel, és itt élt egészen a halála napjáig.

1szerk 

A titkos bejáratot kőoroszlán védte

Az Oroszlán szikla belsejében fürdők, tavak, barlangok, gyönyörű kertek, a barlangok falán pedig a Világörökség részét képező freskók láthatók. A sziklába épített titkos palota bejáratát egy hatalmas kőoroszlán védte. Valaha az oroszlán nyitott száján keresztül lehetett belépni az 1200 négyzetméteres sziklafennsíkon elterülő palota központi részébe.

2szerk

A különleges tükörfal és a freskók

A hatalmas szikla tetején található teraszhoz vezető lépcső az úgy nevezett tükörfal előtt halad el, majd csigalépcsők kanyarodnak a szédítő magasságba. A tükörfalat hajdanán tojásfehérjével és mézzel fényesítették ki, így csillogása a tüköréhez vált hasonlóvá. A tükörfal különleges jelenség volt, versek is születtek róla.

A mai látogató a csigalépcsőn a tetőre érve mintegy húsz erotikus sziklafestményt is megcsodálhat. Eredetileg 500 ehhez hasonló falfestmény borította a sziklák felszínét.

f4

Fejlett víztározó rendszer

A terasz vízikertjeit nagyon fejlett rendszer látja el, mely több szinten működött, és csatornákat, víztározó medencéket, föld alatti kerámiacsöveket és hűtőberendezést is tartalmazott. A kisebb kertekben annak idején számtalan pavilon, árnyékos udvar, frissítő medence és ciszterna volt.

4szerk

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »