Az okostelefon puszta jelenléte is csökkenti az agy teljesítőképességét

aug 25 • LifeStyle • Impress Magazin

A kognitív képességk jelentősen csökkennek, ha az okostelefon a közelünkben van, még akkor is, ha ki van kapcsolva.

A Texas Egyetem kutatói 800 okostelefonhasználót kértek fel egy kísérlethez, hogy a világon elsőként felmérjék, milyen hatással van a mobiltelefon jelenléte az emberek szellemi teljesítőképességére, írja a ScienceDaily.

Okostelefonok a zsebben és az asztalon

Az egyik kísérlet során a részt vevőknek nagy koncentrációt igénylő számítógépes teszteket kellett kitölteniük, hogy felmérjék a kognitív képességeiket. A teszt kitöltése előtt a kutatók véletlenszerű kiválasztás alapján megkértek néhány részt vevőt, hogy tegyék az okostelefonjaikat az asztalra, a táskájukba vagy a zsebükbe. A csoport néhány tagját pedig arra kérték, hogy vigyék át a mobiljukat egy másik terembe.

Azok, akiknek a mobiltelefonja egy másik teremben volt, sokkal jobb eredményeket értek el a teszteken, mint azok, akiknek a mobilja az asztalra volt kihelyezve, és kis mértékben azokat is felülmúlták, akiknek a zsebében vagy a táskájukban voltak a telefonok.

Ez egy „agyleszívás” – elvonja a figyelmet

A kutatás szerint az okostelefonok puszta jelenléte is rontja a szellemi teljesítőképességet. „Minél inkább szem előtt voltak az okostelefonok, annál jobban csökkent a részt vevők teljesítőképessége – mondta Ward, a kutatás egyik vezetője. Ha tudatosan nem is gondolunk a mobilunkra, a tudatalattink érzékeli, hogy ott van, és folyamatosan használja a kognitív erőforrásaink egy részét. Ez egy agyleszívás.”

A kutatás eredményi szerint nem számít, hogy az okostelefon ki- vagy bekapcsolt állapotban van, hogy lefordítva van az asztalon vagy sem. Ha az okostelefon látótávolságban vagy elérhető távolságban van, egyaránt csökkenti a koncentrálóképességet, mert az agy egy része aktívan dolgozik azon, hogy ne vegye fel, vagy ne használja a telefont.

„A kísérletben a részt vevőket nem zavarták meg üzenetek vagy telefonhívások a tesztírás alatt – mondta Ward. Az okostelefonok puszta jelenléte elég volt ahhoz, hogy csökkenjen a szellemi teljesítőképességük.”

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »