Életeket menthet a mentő és tűzoltó egységeket kísérő magyar fejlesztésű Előfutár drón

dec 1 • LifeStyle • Impress Magazin

A Széchenyi Egyetem és a SZTAKI által fejlesztett drón célja, hogy a levegőben kísérje a készenléti egységeket.

A Széchenyi István Egyetem és a budapesti Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) olyan eszközt fejlesztett, amely képes riasztani a mentő, rendőrautó vagy tűzoltó sofőrjét a járműből közvetlenül beláthatatlan akadályokra vagy potenciális veszélyhelyzetekre.

Az új közlekedésbiztonsági rendszer célja a mentőbalesetek megelőzése és a készenléti egységek nagyobb biztonsága.

A világon egyedülálló fejlesztés az Előfutár drón

A kutatók legjobb tudomása szerint a világon egyedülálló Előfutár drón fejlesztés célja, hogy a vonuló készenléti egységet (mentő, tűzoltó, rendőrautó) egy kamerával ellátott drón kísérje a levegőben, lehetőleg az egység előtt haladva. Így előre beláthatóvá válnak a sofőr elől takart területek, és az onnan érkező veszélyekre a sofőr figyelmeztethető.

Az Előfutár drón az autó felett haladva belátja azokat a kereszteződéseket is, ahol veszélyek merülhetnek fel. A rendszert a Biztonság Hetéhez kapcsolódóan, az Országos Mentőszolgálat közreműködésével mutatták be Zalaegerszegen.

(Fotó: SZTAKI)

A Széchenyi István Egyetem kutatói áprilisban sikeresen tesztelték a drón saját fejlesztésű fedélzeti rendszerét. Ebből kiderült, hogy a drón kamerája, gimbalja, navigációs szenzorai és képfeldolgozó rendszere alkalmas a projektben kitűzött célok teljesítésére.

Arendszer azonban egyelőre még nem alkalmazható élesben. Az alkalmazott kísérleti drónnal egyelőre csak városi tesztekre van lehetőség, a nagyobb sebességű manővereket a kutatók egyelőre szimulációkban vizsgálják. A technikai kérdéseken túl még olyan jogi és szabályozási kérdéseket is meg kell oldani, mint a városok és országutak feletti drónos repülés és a forgalomról való folyamatos kamera felvétel készítése.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »