Először gyógyítottak rákot fagyasztással hazánkban a Semmelweis Egyetemen

ápr 13 • LifeStyle • Impress Magazin

A fagyasztásos eljáráshoz nem kell altatás, és a műtét során csak a rákos sejtek pusztulnak el, a többi szövet nem károsodik.

Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen fagyasztásos eljárást, amely során a rákos szöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. A műtétekre december végén került sor, a betegek azóta is jól vannak, és a februári kontrollvizsgálat eredménye is jó eredményt hozott.

Nem kell hozzá altatás – helyi érzéstelenítésben végzik

Az eljárás előnye, hogy a fagyasztás érzéstelenítő hatása révén altatás nélkül, csupán helyi érzéstelenítésben végzik, így például olyan idős szívbetegeknél is megoldást nyújthat ez a beavatkozás, akiknél az altatásos műtét ellenjavalt.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájához tartozó Képalkotó Vezérelt Ablációs Központban (KVAK) egy 46 és egy 59 éves, vesedaganatban szenvedő férfin végezték el hazánkban elsőként a fagyasztásos beavatkozást karácsony előtt. A helyi érzéstelenítésben történt szövődménymentes műtétet követően másnap mindkét beteg otthonába távozott.

Így pusztulnak el a rákos sejtek -40 fokon

„A hűtést mint fájdalomcsillapító eljárást hosszú ideje használjuk, és az is köztudott, hogy az extrém hideg hőmérsékletnek szövetroncsoló hatása van. A fagyasztás módszere az, hogy ezt a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetben alkalmazzuk: a speciálisan erre kialakított kezelőtűt ultrahang, CT vagy egyéb képalkotó módszer segítségével juttatjuk el a daganatos szövetbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével -40 Celsius fokra hűtjük” – ismerteti a módszert dr. Deák Pál Ákos egyetemi docens, akinek vezetésével hajtották végre a műtéteket.

A kezelés során több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására négy különböző folyamatnak köszönhetően károsodik a daganatszövet: a hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza azok sejthártyán keresztüli folyadékmozgását is – ezek a folyamatok direkt módon roncsolják a rosszindulatú elváltozást. Az első két mechanizmust közvetve támogatja a szervezet természetes immunválasza, emellett a fagyasztott szövetrészben megszűnik a véráramlás, így a daganatos sejt nem tud táplálékot felvenni vagy regenerálódni.

Csak a rákos sejtek pusztulnak el – a többi szövet nem károsodik

„A fagyasztásos eljárás segítheti az egyre szélesebb körben alkalmazott, személyre szabott orvoslást, valamint a daganatellenes immunterápia hatását is, mert ebben az eljárásban csak a rákos sejtek pusztulnak el. A szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák az immunrendszer számára felismerhetők lesznek a fagyasztást követően, így a beteg saját immunrendszere is a rák ellen dolgozhat” – tette hozzá a docens.

Szinte az összes rák típusra alkalmazható

A fagyasztásos módszert jóindulatú daganatok gyógyításában már néhány éve használják, ám a rosszindulatú daganatok terápiájában hazánkban először alkalmazták. A központi idegrendszeri daganatok kivételével szinte az összes rák – többek között tüdő-, csont-, máj-, mellékvese-, vese- és prosztatadaganat – kezelhető fagyasztással”

„A terápia alkalmazásáról személyre szabottan az intervenciós radiológus hoz döntést egyebek mellett a tumor elhelyezkedése alapján. A beavatkozás egyik nagy előnye, hogy kisebb a műtéti terhelés, hiszen a nagy onkológiai műtétekkel szemben ez helyi érzéstelenítésben végezhető, a daganatkezeléshez nem szükséges altatás, ugyanis a fagyasztásnak önmagában is érzéstelenítő hatása van. Így idősek, tüdőbetegek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, illetve más ok miatt nem altatható betegek számára is elérhető a beavatkozás egyedi méltányosság alapján társadalombiztosítási finanszírozással” – ismerteti a szakember.

Jelenleg a fagyasztásos módszer a legkíméletesebb és leghatékonyabb eljárás a rákgyógyításban, amely mostantól már hazánkban is elérhető.

Forrás: semmelweis.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »