Új stratégia a gyermekkori elhízás megelőzésében – a sérült zsírsejtek újraaktiválása

dec 1 • LifeStyle • Impress Magazin

Kiemelkedő jelentőségű eredményt értek el a Debreceni Egyetem kutatói az Ulmi és a Lipcsei Egyetem szakembereivel közös tudományos vizsgálatukban.

Az általuk feltárt mechanizmus a gyermekkori elhízás megelőzését és a felnőttkori elhízás kezelését segítheti. A kutatók eredményeiket a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature Metabolism című lapban publikálták.

Több millió elhízott gyermek világszerte

Jelenleg több mint 41 millióra tehető az elhízott gyermekek száma a világon. Emiatt az elhízás következményei 2030-ra a világ felnőtt lakosságának körülbelül 60 százalékát érintik majd.

„Az elhízás és az ezzel összefüggő krónikus betegségek – cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, vesebetegségek, epekő, zsírmáj, krónikus ízületi gyulladás, gyakori fertőzések, asztma, depresszió – kezelése világszerte komoly kihívást jelent az egészségügyi rendszereknek. Napjainkban az elhízás gyermekkorban mintegy kétszer, serdülőkorban pedig háromszor olyan gyakori, mint az 1970-es években volt” – hangsúlyozta Röszer Tamás, a vizsgálat vezetője, a Debreceni Egyetem ÁOK Gyermekgyógyászati Intézet gyermek obesitológus kutatója.

A szakember ismertette: a zsíranyagcsere központi szereplői a sejtek energiatermelő egységei, az úgynevezett mitokondriumok, amelyek energiát és hőt termelnek a zsírok lebontásával.

A zsírsejtek ellen immunválasz indul

A mitokondriumok az evolúció során a mai baktériumokhoz hasonló egysejtű élőlényekből alakultak ki, és megtartották baktérium őseik örökítőanyagát. A Debreceni Egyetem, az Ulmi és a Lipcsei Egyetem kutatói vizsgálatukban azt találták, hogy elhízás során a zsírsejtek mitokondriumainak örökítőanyagát az immunrendszer idegenként – azaz kórokozó baktériumként – ismeri fel. Emiatt a mitokondriumok ellen immunválasz indul, a mitokondriumok megsérülnek és nem dolgozzák fel a táplálékkal bevitt zsírokat. A zsírok így lerakódnak a zsírsejtekben és elhízást okoznak.

A kutatók azonban kimutatták, hogy a gyermekek zsírsejtjei rendelkeznek egy olyan mechanizmussal, ami megvédi a mitokondriumokat.

Az egészséges zsíranyagcsere fenntartása kulcsfontosságú a gyermekkori elhízás megelőzésében

„Ezáltal a zsírsejtek immunrendszere a mitokondriumokat nem tekinti idegennek, sőt, támogatja a mitokondriumok növekedését. Ez a védőmechanizmus D-vitamint igényel, és lehetővé teszi azt, hogy az újszülöttek és a gyermekek zsírsejtjei megfelelő módon használják fel a táplálékkal bevitt zsírokat. Az egészséges zsíranyagcsere fenntartása gyermekkorban kiemelkedően fontos, mivel ez határozza meg a felnőttkori elhízásra való hajlamot” – mondta a hirek.unideb-hu-nak a vezető kutató.

A kutatócsoport által feltárt mechanizmus a gyermekkori elhízás megelőzésében és a felnőttkori elhízás kezelésében is terápiás célpontként hasznosítható.

Újraaktiválható a zsírégetés

„A zsírsejtekbe bejuttatható a mitokondriumok RNS-e és D-vitamin, amelyek együttesen képesek újraaktiválni a mitokondriumok fejlődését és a zsírégetést. Emellett diagnosztikai jelentősége lehet a korai elhízási hajlam felismerésében, ha a mechanizmusban részt vevő molekulák génexpressziós szintje megváltozik. Ez például mérhető olyan esetekben, amikor egyéb sebészi beavatkozás miatt zsírszövetet kell eltávolítani – tette hozzá Röszer Tamás.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »