Kézműves termékek eladásához is lehetőséget kínál az online tér

nov 27 • LifeStyle • Impress Magazin

Karácsony előtt meglódul a kiskereskedelem és ilyenkor sokan próbálják ki a szárnyaikat kézműves termékek eladásával. Teszt ez arra, hogy másoknak mennyire tetszik a munkánk, amiből hosszabb távon akár megélhetés is válhat. Mindez a mai világban nem is lehetne könnyebb, mert az online piactér kiváló lehetőségeket tartogat

Az online kereskedelem rendkívül dinamikusan bővül Magyarországon, ami köszönhető a pandémiának is. A KSH adatai szerint a COVID érkezése előtt a lakosság egyharmada vásárolt rendszeresen online, míg a pandémia hatására ez 49%-ra emelkedett. Ez a változás kedvező azok számára is, akik valamilyen kézműves termékek eladásával online próbálnak szerencsét.

Léteznek kimondottan kézműves termékek forgalmazására szakosodott oldalak, itt azonban viszonylag magas a belépési küszöb sok tekintetben. Ezeken a profi oldalakon egy online boltot kell felépíteni annak minden technikai beállításával. Profi beállítás nélkül a kézműves termékek eladása el sem tud indulni, mert a termék megjelenítését a potenciális vásárlók számára bonyolult algoritmusok végzik. Emellett komoly verseny is kialakulhat bizonyos kategóriákban, így az igazán minőségi termékeket is kihívás eladni.

Éppen ezért kézműves termékek eladását érdemes online piactereken, hirdetési oldalakon elkezdeni, mivel itt jóval alacsonyabb a konkurencia. Emellett kezdő kézművesek számára a hirdetési oldalak használata azért is kedvezőbb, mert a hirdetésfeladás ingyenes, és nincs jutalékfizetési kötelezettség sem, szemben a kizárólagosan kézműves termékek eladására szakosodott platformokkal.

Induláshoz nincs szükség cégalapításra

A kézműves termékek eladásához nem feltétlen kell vállalkozás, amennyiben az értékesítés alkalmi jelleggel történik, magánszemélyeknek és kizárólag saját készítésű terméket forgalmazunk. Az online hirdetési platformok ezáltal ideális lehetőséget teremtenek egy adott kézműves termék iránti kereslet és érdeklődés tesztelésére.

Ha azonban ennél nagyobb léptékben gondolkodunk, akkor fontos alaposabban körüljárni az adózási kérdések finomságait, mert, mint mindig, az ördög itt is a részletekben rejtőzik. Sok félreértés kapcsolódik az Szja tv. által meghatározott 600 ezer forintos bevételhatárhoz, ami abban az esetben él csak, ha az eladott termékhez nem tartozik hozzáadott érték. Ez praktikusan és nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy például a ház körüli használt holmikat adómentesen adhatjuk el az értékhatárig. Ez a kézműves termékek esetén azonban nem áll fenn, mivel itt a termék készítésekor hozzáadott érték születik, így nem árt az óvatosság.

A tökéletes karácsonyi ajándék

A különféle kézműves termékek eladása iránt az év vége táján jelentősen megnövekszik az érdeklődés, ami nem is csoda. Egy egyedi, kézzel készült ajándék jóval személyesebb, mint a boltban vett termékek. A kézműves termékek eladási platformtól és eladótól függően arra is lehetőséget adhatnak, hogy személyre szabott formát kapjon a termék színválasztással, névre szóló felirattal, ezáltal még közvetlenebb lehet az ajándék.

Ebbe a trendbe bárki bekapcsolódhat, aki érez magában hívást, hogy saját kézműves termékeit adja el. A karácsonyt megelőző hetek ideális időszak lehet a szárnypróbálgatásra és az online piacterek kiváló lehetőséget teremtenek, hogy eljuttassuk termékeinket a jövőbeli vevőkhöz.

Egy ilyen tesztidőszak abban is segíthet, hogy eldöntsük, a későbbiekben van-e komolyabb érdeklődés kézműves termékeink iránt, amiből hosszabb távon kisegítő jövedelem, de akár egy fővállalkozás is származhat.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »