Egy gyönyörű geológiai csoda – Arizona hullámzó sziklái

nov 24 • Földgömb • Impress Magazin

A Paria-kanyon hatalmas hullámzó sziklái olyan látványt nyújtanak, mintha egy viharos tenger kövült volna meg…

A természet újabb csodája: egy hegy, mely hullámzik. Valószerűtlen, mégis igaz. Az Arizona és Utah állam határán fekvő Paria kanyonban a világon egyedülálló geológiai formációk látványa fogad.

11

A megkövült homokdűnék

A vörösen izzó kacskaringós képződmény a Wave (Hullám) megkövült homokdűnékből keletkezett 190 millió évvel ezelőtt, melyek sziklává alakultak az idők folyamán. A kanyon több méteres hullámzó sziklái között sétálva az embernek olyan érzése támad, mintha egy elvarázsolt tájon barangolna.

22

A Wave sziklák a kanyon Coyote Buttes szakaszán találhatók. Keletkezésének oka magában a homokkőben rejlik, mely rétegesen rakódott le, majd később a víz és a szél munkája formázta a hatalmas U-alakú vájatokat. Mivel a homokkő viszonylag könnyen formázható, sérülékeny kőzet, a turistáknak fokozott óvatossággal kell közlekedniük, nehogy óvatlanul megrongálják ezt a különös természeti csodát.

Tavasszal lagúnás tájjá változik

A Wave homoksziklái tavasszal különösen szép látványt nyújtanak, ilyenkor az esős időszakok következtében számtalan apró lagúna alakul ki a mélyedésekben, visszatükrözve a festői hullámzó tájat.

44

Csak limitált látogatót engednek be

A Wave csak gyalogosan közelíthető meg, így mintegy öt kilométeres gyalogtúra vár azokra, akik be szeretnék barangolni a vidéket. A természeti csodához azonban csak limitált látogatót engednek be, hatósági engedéllyel. Az engedélyeket korlátozott mennyiségben állítják ki, naponta mindössze 20 darabot, hogy megvédjék a turistaáradattól ezt a törékeny csodát.

33

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »