Megújuló energia és biogáz erőművek épülnek hazánkban

nov 23 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az új erőművek a nagyobb energiabiztonság megteremtését, valamint az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésérét szolgálják.

2022. november 17-én Budapesten zajlott a Duna-régió 10 országán átívelő új zöld- energia projekt, a DanuP-2-Gas zárókonferenciája.

A Duna-régió 10 országának új zöld-energia projektje

A Duna-régió hatalmas lehetőségeket rejt magában a megújuló energia fenntartható előállítása és tárolása terén. Ez a régió azonban jelenleg nagymértékben függ az energiaimporttól, miközben az energiahatékonyság, a sokféleség és a megújuló energiaforrások részaránya alacsony.

A DanuP-2-Gas projekt célkitűzése, hogy olyan erőműveket, valamint gáz- és villamosenergia hálózatokat alakítsanak ki a Duna-régió országaiban, köztük hazánkban is, amelyek kombinálják a biogáz és más megújuló energia termelési módokat.

Az új megújuló energia erőművek hozzájárulnak a Duna-régió energiabiztonságának javításához, és segítenek közelebb kerülni az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez.

Nagyobb energiabiztonság megteremtése

Az új regionális energiaprojekt támogatja a Duna-régióban az energiaforrások diverzifikációját, valamint új termelési és tárolási megoldásokat nyújt a megújuló energiaforrásokra vonatkozóan.

Mindez a gáz- és a villamosenergia-ágazat összekapcsolásának előmozdításával valósul meg a regionális energiatervezésben.

A projekt további célkitűzései közé tartozik egy szektorokat átívelő energiaközösség kiépítése, ami az állami döntéshozók, a fejlesztők és a befektetők közötti együttműködés erősítését szolgálja.

Gáztermelés megújuló energiaforrásokból

Fontos célkitűzés még az új energiatárolási beruházásokhoz vezető utak kijelölése, a politikai és jogi keretfeltételek javítása, az energia diverzifikációjának, biztonságának és hatékonyságának növelése a megújuló forrásokból származó gáz előállítása és elosztása révén.

„Az új erőművekbena mezőgazdaságból származó, fel nem használt szerves maradékokat (pl. szalmát) bioszénné dolgozzák fel. A megújuló energia többletéből előállított hidrogén hozzáadása pedig lehetővé teszi, hogy ezt a szintézisgázt megújuló földgázzá fejlesszék. Ez lehetővé teszi a többletenergia tárolását a meglévő gázelosztó hálózatban, növelve az energiabiztonságot és -hatékonyságot” – írja a közlemény.

A programot a Duna Transznacionális Program finanszírozta 2,5 millió euróval. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A kép illusztráció (forrás: Pixabay)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »