Arizona gyönyörű természeti kincse az Antilop-kanyon

dec 2 • Földgömb • Impress Magazin

Arizona egyik legszebb természeti kincse az Antilop-kanyon, ahol több száz méteres hullámzó sziklák láthatók, és gyakori jelenség a fényoszlopképződés. 

Az Antilop-kanyon az amerikai Délnyugat legnépszerűbb, legtöbbet fényképezett, keskeny, vízvájta kanyonja. A hatalmas sziklaívekkel gyönyörű vidék a navahók földjén található, az Arizona állambeli Page város közelében.

Keskeny vízvájta kanyon

Az Antilop-kanyont a homokkő eróziója alakította ki, amelyet elsősorban a futóárvizek, illetve egyéb felszínalakító tényezők okoztak. A gyönyörű természeti táj a turistákon kívül fotósók ezreit vonzza a világ minden tájáról. Az Antilop-kanyon a világ legtöbbet fotózott kanyonja.

02 antelope
01antelope

Nyáron gyakori a fényoszlop jelenség

A Felső Antilop-kanyon navahó neve Tse bighanilini, „a hely ahol a víz sziklákon keresztül fut.” Ez a látogatottabb a kanyonok közül, egyrészt mert bejárata és teljes járata a „földszinten” van és nem kell hozzá mászni, másrészt a kanyonok különleges jelensége, a fényoszlop-képződés sokkal gyakoribb itt, mint az alsó kanyonban. A fényoszlopok leggyakrabban a nyári hónapokban jelennek meg, amikor a nap magasan áll. Ilyenkor a napsugarak a sziklák között beszűrődve látványos fényoszlopokat képeznek a kanyonban. A fényoszlopok március közepén jelennek meg és október elején tűnnek el.

12
02

Télen megváltoznak a színek

A vadregényes kanyon télen is rendkívüli természeti szépségeket kínál, hiszen teljesen megváltoznak a fényviszonyok. A kanyon sziklái a reggeli órákban és a naplemente időszakában vörös, bordó és lilás színárnyalatúak lesznek. A felső kanyontól néhány kilométerre található Alsó Antilop-kanyont a navahók Hasdeztwazi („spirális sziklaívek”) néven ismerik. Az Alsó-kanyonba vaslépcsők vezetnek, korábban csak kötéllel és létrákon lehetett bejutni. 

01

A felső kanyonnál nehezebb séta, hosszabb és egyes helyeken jóval keskenyebb. Ennek ellenére sok fotós megfordul itt. A kanyon V alakú, alacsonyabb és a kora reggeli, illetve késő délutáni órákban a felső kanyonnál jobban megvilágított.

02

Navahó Törzsi Park

Az Antilop-kanyon nagyon népszerű a fotósok és a turisták körében, és így fontos turizmus bevételi forrás a navahó nemzet számára. Csak 1997 óta látogatható, engedéllyel, amikor a navahók létrehozták a Navahó Törzsi Parkot.

15

Az esővíz, különösen a monszunidőszakban, összegyűlik a kanyonok feletti nagy területű medencében, felgyorsul, homokot ragad magával és beözönlik a levezető hasadékokba. Az áradások a kanyonokban most is előfordulnak, ezért a kanyon csak engedéllyel és vezetővel látogatható.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »